Choroby narządów i gruczołów wewnętrznych

Bóle woreczka żółciowego, uczucie ciężkości, torsje po spożyciu pokarmu

• Wypić sok z połówki cytryny z 1/2 łyżeczki sody spożywczej.

Choroba wątroby

• Zetrzeć korzeń chrzanu na drobnej tarce. Zmieszać starty chrzan z taką samą ilością miodu (jeśli nie ma miodu można użyć cukru) i zamknąć w szklanym naczyniu. Przyjmować po 1 łyzce 3 razy dziennie na 20 minut przed jedzeniem.

• Zaparzyć 1 szklanką wrzątku 1 łyżkę nasion kopru ogrodowego, odstawić, ochłodzić, przecedzić. Przyjmować po 1/2 szklanki 2 razy dziennie.

Kamienie na wątrobie

• 60 g suszonych fig drobno pokroić, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać szklanką wrzątku, doprowadzić do wrzenia, dodać 1/2 szklanki gorącego mleka i 1-5 g cukru. Przestudzić. Ciepły płyn pić drobnymi łyczkami, owoce figi zjeść. Dobrze jest też jeść świeże poziomki i pić świeży sok z marchwi.

Kamienie żółciowe

• Garść suszonych liści brzozowych rozdrobnić, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 20 minut, odcisnąć, przecedzić. Przyjmować po szklance naparu rano i wieczorem przed jedzeniem.

• Drobno pokroić białą kapustę, wycisnąć sok. Pić po 1/2 szklanki świeżego soku.

• Utrzeć na tarce i wycisnąć sok z czarnej rzepy. Świeży sok pić po 2-3 łyżki dziennie.

Marskość wątroby

• Białą mąkę rozmieszać w mleku karmiącej kobiety. Przyjmować rano i wieczorem przed posiłkiem po 1 łyżce.

Środki przeciwbólowe przy stanach zapalnych wątroby i pęcherzyka żółciowego

• Zmieszać 1/4 szklanki oliwy z oliwek z 1/4 szklanki soku z grapefruita. Pić na noc, nie wcześniej niż 2 godziny po ostatnim posiłku. Wcześniej zrobić lewatywę. Po wypiciu mieszanki położyć się na prawym boku z poduszką elektryczną lub termoforem na okolicy wątroby. Zabieg powtórzyć za 2 dni. Ilość zabiegów 3-5.

• 20 g rozdrobnionych liści mięty wsypać do termosu, zalać wrzątkiem, odstawić na 12 godzin, odcedzić. Pić w ciągu dnia 3 razy na 20 minut przed jedzeniem.

• Przez 40 dni pić sok ze świeżej kapusty po 1/2 szklanki 3-4 razy dziennie.

• 1 kg pokrojonej cebuli zmieszać z 2 szklankami cukru i podgrzewać w piekarniku dopóki nie pojawi się żółty syrop. Przelać syrop do słoika lub butelki z ciemnego szkła. Pić po 1 łyżce na czczo przez 3 miesiące.

• Pić sok z dyni po 1/2 szklanki 2 razy dziennie przed jedzeniem w ciągu 30 dni.

Środek pobudzający wydzielanie żółci

• 100 g owoców dzikiej róży wsypać do termosu o pojemności 1 litra, zalać wrzątkiem, zakryć korkiem i odstawić na noc. Wypić w ciągu dnia cały napar. Można dodać cukier do smaku.

Przewlekła choroba wątroby

• 100 g soku z korzeni świeżego mniszka lekarskiego (mlecza, dmuchawca), 15 g spirytusu 96%, 15 g gliceryny i 17 g przegotowanej wody. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przecedzić. Przyjmować po 1-2 łyzki dziennie na 15 minut przed jedzeniem.

Regeneracja wątroby po przebytej chorobie

• Wątrobę rogacizny, drobno pokroić, obsmażyć, ale nie całkowicie (musi być z krwią), nastepnie zemleć w maszynce od mięsa. Na 200 g wątroby dodać 100 g masła śmietankowego, dobrze przemieszać do konsystencji pasztetu wątrobianego. Przyjmować po 100 g pasztetu dziennie.

Tarczyca

• Nosić na szyi korale z bursztynu.

• Rozmoczyć w wodzie korę dębową i przykładać na szyję gazę zmoczoną tym roztworem. Kuracje prowadzić długi czas.

• 1 kg aronii zasypać 1 kg cukru, wstawić do lodówki. Po pojawieniu się soku pić 1-2 łyżeczki 3 razy dziennie.

• 1/2 cytryny zetrzeć na tarce, dodać 2 łyżeczki cukru i zjeść 2 godziny po posiłku.

• 15 g kwiatów konwalii majowej zalać 2 szklankami wrzątku. Stosować po 2 łyżeczki 3 razy dziennie.

• Codziennie wypijać po 1/2 szklanki soku z cytryny 2 razy dziennie.

Zapalenie prostaty

• Rozetrzeć na pył spalony kawałek lipowego drewna. Przez 7 dni pić rano napój zrobiony z tego proszku (w postaci kawy).

• Wysuszone zioła – 50 g ziela skrzypu, 50 g liści pokrzywy, 50 g kwiatu bzu czarnego, 50 g kwiatu tawuły łąkowej, 50 g korzenia wilżyny, 50 g korzenia podróżnika, 50 g korzenia omanu, 50 g ziela szanty, 50 g liścia melisy, 50 g liścia czarnej porzeczki, 50 g liścia poziomki, 50 g liścia brzozy, 50 g ziela dziurawca, 50 g liścia borówki, 50 g ziela wrzosu, 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 50 g pączków topoli i 30 g kruszyny. Dokładnie wymieszać. Zaparzać w termosie 3 łyżki mieszanki 3 szklankami wody. Porcję wypić w ciągu dnia. Czas trwania kuracji 5 miesięcy.

Zapalenie woreczka żółciowego

• Codziennie dawać choremu do zjedzenia na czczo 2 gruszki. Pić kompot z gruszek, ugotowany bez cukru.

http://uleszka.uprowadzenia.cba.pl/

Jedna odpowiedź to “Choroby narządów i gruczołów wewnętrznych”

  1. nowe mieszkania Says:

    nie jestem pewna o co tu chodzi!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: