Choroby i niedomogi układu trawiennego

Otyłość

• 60 g kory kruszyny, 20 g korzenia lukrecji, 10 g korzenia mniszka lekarskiego i 10 g owocu anyżu. Dokładnie wymieszać. Pić napar na noc z 1 łyżki ziół w 3/4 szklanki.

• 60 g kory kruszyny, 25 g korzenia kukrecji, 25 g ziela marzanki wonnej, 20 g kory berberysu i 10 g siemienia lnianego. Dokładnie wymieszać. Pić napar na noc z 1 łyżki ziół w 3/4 szklanki.

• 100 g rumianku, 50g ziela dziurawca, 50 g korzenia prawoślazu, 50 g liści mięty, 50 g ziela krwawnika i 50 g owocu anyżu. Dokładnie wymieszać. Pić napar 2 razy dziennie, rano i wieczorem, z 1 łyżki ziół w 1 szklance (zaparzać 30 minut).

• 100 g morszczynu, 50 g ziela skrzypu, 50 g ziela dziurawca, 50 g ziela krwawnika, 50 g koszyczka rumianku, 50 g korzenia mniszka lekarskiego, 50 g kłącza perzu i 50 g liścia melisy. Dokładnie wymieszać. Pić napar 2 razy dziennie po jedzeniu z 1 łyżeczki mieszanki w 1 szklance wrzątku (zaparzać 30 minut).

Wrzód dwunastnicy

• Ubić 1 białko z 1 łyżeczką cukru-pudru. Wymieszać z 1 łyżką oliwy z oliwek. Przez 10 dni przyjmować rano na czczo po 1 łyżce mieszanki.

Wrzód żołądka

• Obrać ziemniaki i ugotować bez soli. Wywar pić po 1/2 litra 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując świeży.

• Obrać ziemniaki i ugotować bez soli. Wywar pić po 1/2 litra 3 razy dziennie, za każdym razem przygotowując świeży.

• 1 łyżeczkę pełnego siemienia lnianego wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem do 1/4 objętości. Mieszać 15 minut, odcisnąć i przecedzić. Pić 3 razy dziennie na 30 minut przed jedzeniem, za każdym razem przygotowując świeży. Dla poprawy smaku można dodać łyżkę soku owocowego. Leczenie trwa 2-3 tygodnie.

• Pić herbatkę z zaparzonych suszonych kwiatów białego bzu.

• 4 łyżki rozdrobnionej kory dębowej wsypać do emaliowanego naczynia, zalać szklanką wrzątku, przykryć pokrywką i gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Ostudzić, odcisnąć, przecedzić i przelać do szklanego naczynia z korkiem. Przechowywać w ciemnym miejscu. Pić po 1 łyżce 2-3 razy dziennie.

• Białą kapustę poszatkować, lekko posolić i wycisnąć sok. Pić świeży 2-3 razy dziennie po 1/2 szklanki przed jedzeniem.

Wzdęcia brzucha

• Zrobić lewatywę z rumianku – 1,5 litra przegotowanej wody, schłodzić do temperatury ciała, w 200 g zaparzyć 1 łyżeczkę kwiatu rumianku (1 torebkę). Po opróżnieniu położyć się na plecach i na okilice żołądka i wątroby przyłożyć na 30-40 minut termofor lub poduszkę elektryczną. Zabieg przeprowadzić w wypadku nagłego wystąpienia gazów, którym towarzyszy ból i wzdęcie brzucha.

• Wypić na czczo 100 ml soku z surowych ziemniaków, po czym położyć się do łóżka na 30 minut przykładając do brzucha termofor lub poduszkę elektryczną. Pić sok przez 14 dni, po czym 14 dni przerwy i znowu 14 dni pić i 14 dni przerwy. Jeśli po tej kuracji gazy będą dalej niepokoić, to pić sok jeszcze przez 10 dni.

• 1 garść liści eukaliptusa zalać 400 ml wrzątku. Pić 2 szklanki na czczo ciepłego napoju.

• 1/2 łyżeczki zmielonego kminku popić wodą. Jeśli za pierwszym razem nie pomaga – powtórzyć, nawet kilka razy.

Zgaga

• 1 łyżeczkę, zmielonej w młynku do kawy, skorupki od jajka zmieszać z sokiem z 1 cytryny. Wypić.

• Pić sok z surowych ziemniaków 2 razy dziennie przed jedzeniem po 2 łyżki.

• Uprażyć na patelni 1 łyżkę kaszy gryczanej. Zmielić w młynku do kawy. Przyjmować na czubek łyżeczki 3-4 razy dziennie, popijając kilkoma łykami wody.

• Jeść na czczo przez 14 dni tylko kaszę gryczaną dobrze ją przeżuwając.

http://uleszka.uprowadzenia.cba.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: