Lody dla ochłody


Przy takiej pogodzie jak dzisiaj lody są znakomitym jedzeniem. Tak, dobrze czytasz: jedzeniem! Lody mogą stanowić wspaniały posiłek. Oczywiście nie mam na myśli sklepowych lodów, w których obowiązkowo znajdziesz cukier, syrop fruktozowo-glukozowy, utwardzane tłuszcze oraz koktajl chemikaliów mających oszukać twoje zmysły iż oto właśnie jesz coś bardzo zdrowego. Czy lody czekoladowe mają w sobie czekoladę? Niekoniecznie, smak czekoladowy można uzyskać dodając aldehyd C-18. Ale jak zrobić takie zdrowe, kremowe i puszyste lody w domu? Dzisiaj podam przepis, prosty i szybki.

Zgodnie z polskimi przepisami producenci lodów nie mają obowiązku opisywania w składzie na opakowaniu nazw wszystkich dodatków (np. aromatów) użytych do produkcji lodów, wystarczy napisać „aromat”. Inne substancje użyte podczas produkcji lodów też są owiane tajemnicą. Na opakowaniu nie przeczytamy więc m.in. o zastosowaniu propanu, butanu, octanu etylu, etanolu, dwutlenku węgla, acetonu, podtlenku azotu i wielu innych.

Możemy zatem liczyć na to, że w zakupionych w sklepie lodach znajdziemy rozmaite rzeczy, nawet… środek na wszy:

– aldehyd C-17 – używany jest w przemyśle do produkcji barwników i gumy – nadaje lodom smak wiśniowy

– aldehyd C-18 – używany jest do produkcji płynów do mycia naczyń i innych detergentów, nadaje lodom smak czekoladowy

– aldehyd masłowy – stosowany jest do produkcji klejów kauczukowych, nadaje lodom smak orzechowy

– koszenila – E120 – jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki Północnej i Centralnej.

– octan benzylu – rozpuszczalnik azotanów, nadaje lodom smak truskawkowy

– octan etylu – w przemyśle garbarskim jest używany do czyszczenia skór, nadaje lodom smak ananasowy

piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy- nadaje lodom smak waniliowy

Najbezpieczniejsze lody to te robione domowym sposobem. Nawet dzieci będące warzywno-owocowymi niejadkami uwielbiać będą domowe lody! Nieświadome niczego będą pochłaniać jednocześnie 100% pełnych witamin i minerałów owoców potrzebnych im do rozwoju, które można przemycić właśnie w lodach.

W domu można zrobić dwa rodzaje lodów:

1. Sorbety – tu nawet nie będę podawać przepisu, po prostu wyciśnij sok z owoców (pomarańcza, jabłko itd.) i zamroź go w foremkach (takich z wyciąganym patyczkiem, ja swoje kupiłam w sklepie Ikea). Nie stoi jednak nic na przeszkodzie by wykorzystać np. puste opakowania po jogurtach.

Można też robić sorbety używając owoców zblendowanych (czyli szejki, gdzie przemycamy np. szpinak czy sałatę, a więc bardzo potrzebne i pełne magnezu zielonolistne, których w szejku w ogóle smakowo nie wyczuwa się).

 

************************************************************

2. Lody kremowe – aby się nimi cieszyć dosłownie w kwadrans należy zawczasu zaopatrzyć się w dojrzałe banany (takie z plamkami brązowymi na skórce), czasem można trafić na przecenione tylko dlatego, że mają plamki. One nie są zepsute, lecz zwyczajnie dojrzałe. Ew. można kupić mniej dojrzałe i niech dojdą w domu.

Potem obieramy je ze skórki, kroimy jak bądź w plasterki ok. 1 cm grubości i wkładamy do zamrażarki (na tacce lub w woreczku). Na drugi dzień możemy przystąpić do roboty. Zawsze trzymajcie w zamrażarce zapas mrożonych bananów w plasterkach! Są świetne gdy przychodzi nam ochota na połasowanie, przyjdą goście albo jako pocieszyciel (nagroda, motywacja, itp. niepotrzebne skreślić) dla naszych milusińskich. Ilościowo można liczyć 1-1,5 banana na osobę, tyle nam zejdzie.

Wrzuć banany do miksera, cierpliwie miksuj na najwyższych obrotach aż zacznie się tworzyć masa, którą są po prostu… lody! Kremowe, puszyste, całkiem jak te ze sklepu

Możesz zmieniać smaki dodając np. nieco karobu w proszku (lub kakao) aby otrzymać lody czekoladowe albo zamroź np. truskawki czy jagody i zmiksuj razem aby mieć lody truskawkowe czy jagodowe, nie dosładzaj, bo są już naturalnie słodkie. Warto zawsze i w każdym przypadku dodać domowej esencji waniliowej do miksowanej masy. Jeśli panuje taki upał, że za bardzo się masa w czasie miksowania rozpuściła, można na jakiś czas włożyć ją jeszcze do zamrażarki.

Takie lody można udekorować dodatkowo zdrowymi orzechami, rodzynkami, jagodami Goji, kawałeczkami owoców, polać syropem karobowym itd. Możliwości ograniczone są tylko naszą fantazją!

http://www.akademiawitalnosci.pl/

Jedna odpowiedź to “Lody dla ochłody”

  1. stolarz Says:

    Ja robię lody ubijając 3 białka jajek trzepaczka przez około 5 min, dodajac banana ( lub (i) truskawki porzeczki maliny miód czy co tam sie ma swojego) Dalej ubijam po czym dodaje żółtka Spróbujcie bardzo fajna konsystencja wychodzi Wkłądam do zamrażarki na godz i gotowe Nawet mozna nie zamrażać Jaja oczywiscie od swoich kur karmionych kielkami zbóz wolnego chowu Czyli takich kur co sobie chodzą same gdzie chcą i skóbia co chcą🙂
    Białko zawiera amigdalinę ( czy jakoś tak ale mogłem pokrecić ) dlatego by było przyswajalne trzeba je ubic rozbijąc posplatane włókna białka Wtedy sie te włókna prostuja i amigdalina jest przyswajalna przez organizm człowieka ( oj kto bedzie chciał to sam doczyta o co kaman)


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: