Ekstrakt z jabłek zabija komórki nowotworowe lepiej niż chemioterapia


Jak donoszą najnowsze badania, zawarte w jabłkach oligosacharydy zabijają do 46% komórek raka okrężnicy w badaniach in vitro.
Wyprzedzają tym samym najczęściej stosowany lek w chemioterapii. W przeciwieństwie jednak do chemioterapii oligosacharydy są naturalne i zdrowe (występują w warzywach i owocach).

Naukowcy skupili się na jabłkach jako naturalnym środku leczenia, jak również zapobiegania rakowi okrężnicy, ponieważ są one jednym z najczęściej spożywanych owoców w wielu krajach. Jednocześnie wykazały już pozytywne działanie w przypadku raka piersi, raka jajnika, raka płuc, raka wątroby oraz raka okrężnicy we wcześniejszych badaniach.

Oligosacharydy zawarte w jabłkach wykazały właściwości przeciwnowotworowe już we wcześniejszych badaniach. Co więcej, w stosunkowo tani sposób można je pozyskać z wytłoków z jabłek, które w przemyśle spożywczym są na dużą skalę odpadem powstającym w produkcji soków z jabłek.

Badania odbyły się na Uniwersytecie w Xi’an (Chiny). Naukowcy wyizolowali polisacharydy (pektynę oraz błonnik) z wytłoków z jabłek i dodając naturalną pektynazę rozbili ich cząsteczki na mniejsze oligosacharydy (które mają tylko 3-10 jednostek cukru na cząsteczkę). Następnie oligosacharydy zostały dodane do ludzkich komórek nowotworowych HT29 (raka okrężnicy) w różnym stężeniu, oraz zostały porównane z najczęściej używanym lekiem w chemioterapii.

Przy każdym zastosowanym stężeniu, które było testowane, oligosacharydy pozyskane z jabłek pokonały wyniki chemioterapii.

Oligosacharydy doprowadzały do apoptozy, czyli do zaprogramowanej śmierci komórek.
Dla przykładu, na 0,9 mikrogramów na ml (około 0,9 PPM) oligosacharydy zabijały 17,6% komórek raka okrężnicy po 36 godzinach, w czasie gdy leki stosowane w ramach chemioterapii zabijały tylko 10,9% (przy wyższym stężeniu – 1,3 mikrogramy na ml).

Oligosacharydy nie są toksyczne dla zdrowych komórek, dlatego też mogą być stosowane w wyższym stężeniu niż jest to możliwe w przypadku chemioterapii. Przy dawce 9.0 PPM, oligosacharydy zabiły 46% komórek raka okrężnicy.

Oligosacharydy, jak pokazały badania, mają również pozytywne właściwości w utrzymywaniu zdrowej flory jelitowej, kontroli poziomu cukru we krwi oraz regulacji systemu immunologicznego.
Tym bardziej pocieszający jest fakt, że występują w wielu roślinach (warzywach i owocach), jak również w miodzie i mleku.

Do pewnego stopnia powyższa reakcja może również nastąpić podczas jedzenia surowego jabłka, ponieważ zawiera on w naturalnej formie ok. 1,5% pektyny oraz enzym zwany pektynaza.
Pamiętajmy jednak, że większość komercyjnych, przetworzonych soków z jabłek nie zawiera pektyny oraz aktywnych enzymów. Co więcej, zazwyczaj takie soki zawierają około 10% dobroczynnych dla zdrowia polifenoli, w porównaniu do surowych jabłek.
Jak zwykle, spożywanie surowych i świeżych warzyw i owoców jest o wiele zdrowsze niż ich przetworzone wersje.

Pozostaje nam mieć nadzieję, że pozyskiwane z popularnego odpadu spożywczego – jakim są wytłoki z jabłek – oligosacharydy, będzie można pozyskiwać przy stosunkowo niskich kosztach, co pozwoli na szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej.

Źródła:

http://link.springer.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/

http://faktydlazdrowia.pl/

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: