1/4 Nutelli to olej palmowy. Dlaczego należy go unikać?


Niedawno francuski Senat zaakceptował propozycję wprowadzenia specjalnego podatku, którym mają zostać objęte wszystkie produkty, w których używany jest olej palmowy. Olej palmowy zawiera do 45 proc. niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi.

„Słodki podatek”

Olej palmowy jest bardzo popularnym dodatkiem do żywności. Zgodnie z ustawą we Francji podrożeją takie produkty jak masła czekoladowe (w tym uwielbiana przez Francuzów i nie tylko Nutella, która w 25 proc. składa się z oleju palmowego), biszkopty lub słodkie ciasteczka. Senator Yves Daudigny stwierdza: „Podatek ten jest skierowany do producentów, a nie konsumentów, i ma na celu zmniejszenie ilości oleju palmowego wykorzystywanego w produktach koncernów”. Władze Francji liczą, że dzięki „poprawce Nutella” uda się wygenerować dodatkowe 40 mln euro rocznie do francuskiego budżetu.

Czym jest olej palmowy?

Jest to olej tłoczony z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej. Pierwotnie olej ten ma kolor pomarańczowoczerwony. Wówczas też ma wiele wartości odżywczych, takich jak betakaroten, witamina E i antyoksydanty. Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Jednocześnie, podczas obróbki termicznej pozbawiany jest składników odżywczych.

Olej „naturalny”

Olej palmowy – brzmi naturalnie, nieszkodliwie, prawda? Przez lata producenci szukali niedrogiego zamiennika – odpowiednika dla tłuszczów trans. Na etykietach na liście składników nie znajdziemy wymienionego wprost sformułowania „tłuszcze trans”, ponieważ koncerny przeformułowały swoje listy składników tak, by etykiety brzmiały i wyglądały lepiej, a nie kojarzyły się ze szkodliwymi dla organizmu tłuszczami. W ten sposób tłuszcze nasycone na stałe zagościły w przepisach na słodkości, a te dzięki nim dłużej zachowują swój smak i konsystencję. Olej palmowy znajdziemy także w gotowych zupach, mrożonych rybkach panierowanych, gotowych frytkach, mleku w proszku.

Olej palmowy jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać go w temperaturze pokojowej – dlatego jest atrakcyjny dla firm spożywczych. Szacuje się, że z 1 hektara plantacji palm można otrzymać 10 razy więcej oleju niż z upraw innych roślin oleistych!

W jaki sposób dowiedzieć się, czy w produkcie jest olej palmowy? Najprościej – spojrzeć na listę składników. Jeśli m.in. na nim opiera się wyrób, składnik powinien być wymieniony. Czasem olej palmowy ukrywa się pod pojęciem „olej roślinny”, a także „tłuszcz roślinny” lub „tłuszcz roślinny utwardzany”.

Oleju palmowego należy unikać, ponieważ:

  • to źródło tłuszczy nasyconych – 2 łyżeczki popularnego masła czekoladowego zawierają 22 gramy tłuszczów nasyconych. Dla porównania w 2 łyżeczkach masła jest 14 gramów tłuszczów nasyconych. Większość ekspertów zgadza się, że tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego cholesterolu” LDL we krwi. Jest to szkodliwe dla serca i tętnic, może wywołać stan zapalny, w najgorszym wypadku doprowadzić do zawału serca lub udaru mózgu.
  • szkodzi środowisku – proces zbioru oleju palmowego ma znaczący wpływ na zniszczenia lasów deszczowych w Indonezji i Malezji, co bezpośrednio zagraża mieszkającym tam zwierzętom. Według Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska, jeśli utrzyma się obecne tempo produkcji oleju palmowego to w 2022 roku zostanie zniszczonych 98 proc. lasów Sumatry i Borneo.

Źródło: thelocal.fr

http://dziecisawazne.pl/

Odpowiedzi: 2 to “1/4 Nutelli to olej palmowy. Dlaczego należy go unikać?”

  1. kinga Says:

    Olej palmowy i olej z nasion palmy to 2 rozne oleje,ktore pochodza z tego samego gatunku drzewa,jeden z nasion drugi z otaczajacej nasiona lupiny.Olej palmowy ma gleboki pomaranczowo-czerwony kolor z powodu wysokiego stezenia beta-karotenu i innych karotenoidow.Olej z ziarna palmy ,podobnie jak olej kokosowy jest pozyskiwany z bialego miazszu z wewnatrz nasiona-ma czysta biala barwe.Jesli jest nieuwodorniony-jest wartosciowy.Oleje tropikalne czyli:olej kokosowy (najwartosciowszy olej na swiecie)olej palmowy i olej z nasion palmy sa bardzo wartosciowymi olejami jesli oczywiscie nie zostaly przetwozone czyli uwodornione, rafinowane itp.posiadaja najbogatsze zrodlo sredniolancuchowe kwasy tluszczowe sprzyjajace zdrowiu.Ale dzieki zlej propagandzie i ignorancji (jak w powyzszym artykule) nadal robi sie zla reklame olejom tropikalnym.Autorowi artykulu radze sie doszkolic i poczytac fachowe pisma zanim sie „wymasci” takiego gniota

  2. Karolina Says:

    Rafinowany, przetworzony jest niezdrowy, ale nierafinowany tłoczony na zimno i niefiltrowany jest wartościowym produktem. Witamina E jest przecież „witamina młodości” a o walorach zdrowotnych antyoksydantów na pewno nie trzeba przekonywać. Dodatkowo można go używać do pielęgnacji skóry zamiast chemicznych balsamów czy kremów (podobnie jak olej kokosowy). Myślę że jest to dość istotna różnica która powinna być podkreślona już w nagłówku.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: