Napoje gazowane mogą być trucizną w przebraniu


Obecnie jesteśmy zasypywani szeroką gamą napojów gazowanych wprowadzanych stopniowo na rynki całego świata. Przegląd efektów ubocznych wywołanych przez napoje gazowane należy rozpocząć od wyjaśnienia, czym one są. Napoje gazowane, zwane popularnie wodami sodowymi, to napoje zawierające rozpuszczony w wodzie dwutlenek węgla. A co z ich pozostałą zawartością?

Jedna puszka napoju gazowanego zawiera około dziesięciu łyżeczek cukru, 150 kalorii, 30-55 miligramów kofeiny oraz sztuczne barwniki i siarczyny. Producenci napojów gazowanych są w Stanach Zjednoczonych największymi konsumentami rafinowanego cukru.

Konsumpcja napojów gazowanych w USA potroiła się od lat siedemdziesiątych. Młodzież jest wiodącym konsumentem, szacuje się, że rocznie wypijają ich około 600 litrów. W Wielkiej Brytanii co roku wypija się ponad 5 miliardów litrów napojów gazowanych. Przy tak wysokim poziomie spożywania słodzonych napojów należy liczyć się ze znacznie poważniejszymi skutkami.

Jedną z konsekwencji picia dużych ilości napojów gazowanych jest utrata szkliwa na zębach, co prowadzi do żółknięcia zębów i próchnicy. Winowajcą jest kwas fosforowy. Organizm stara utrzymać się normalny poziom pH w ślinie, czyli lekko zasadowy (ok. 7,4 pH). Tymczasem napoje gazowane są skrajnie kwaśne, aż do 2,5 w skali pH. Ten brak równowagi aktywizuje naturalny układ naprawczy organizmu. W celu odwrócenia kwaśnego pH organizm pobiera z zębów jony wapnia osłabiając w ten sposób szkliwo. Kwasy te mogą wywoływać stany zapalne żołądka, natomiast ciągła dominacja środowiska kwaśnego sprzyja utracie tkanki kostnej (osteoporoza). Typowa puszka coli zawiera od 44 do 62 mg kwasu fosforowego, który może zakłócić absorbcję wapnia przez kości i powodować jego wypłukiwanie, aby zneutralizować kwas.

Nie należy w pełni winić nastolatków ani dorosłych o to, że jedzą niewłaściwie w porach posiłków. Przyswojone w ciągu dnia z napojów gazowanych puste kalorie powodują spadek apetytu prowadzący do nieregularności spożywania posiłków.

Pomijając odżywcze niedostatki napojów gazowanych, należy dodać, że woda wykorzystywana do ich produkcji może zawierać nadmierne ilości fluoru i inne zanieczyszczenia, np. ołów i kadm. Ten problem jest jeszcze większy w krajach rozwijających się, gdzie woda może zawierać ponadnormowe ilości związków chemicznych – pestycydów.

Konsumenci powinni również wiedzieć, że niskocukrowe „dietetyczne” napoje, rzeczywiście oferują mniej kalorii, ale za to są napakowane aspartamem, uważanym za silną neurotoksynę i czynnik zakłócający działanie układu dokrewnego. Poza związkiem z szeregiem niekorzystnych efektów ubocznych, takich jak guzy mózgu, epilepsje i padaczka, przechowywany przez dłuższy czas aspartam przekształca się w metanol, który przechodzi w formaldehyd i kwas mrówkowy, o którym wiadomo, że jest rakotwórczy.

Oprócz aspartamu jest jeszcze sztuczny słodzik o nazwie sacharyna, który jest łączony m.in. z rakiem pęcherza. Inny słodzik acesulfam-K obecnie jest uważany za bezpieczny, ale kto wie, co wykażą przyszłe badania.

Ludzie są zasypywani przez reklamy, przedstawiające celebrytów w charakterze ambasadorów określonych marek, którzy przekonują konsumentów, że napój (bądź inny produkt) jest absolutnie bezpieczny. Lecz po co konsumować dziadostwo, które nie ma żadnych wartości odżywczych? To jest kwestia do dyskusji. Po co mamy pić coś, co nie daje nam niczego wartościowego, natomiast prowadzi do szeregu problemów ze zdrowiem? Czy nasza rosnąca sympatia do napojów gazowanych wynika z braku świadomości? Wybór należy do nas.

Źródła:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/07/09/soda-dangers-part-two.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonation

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH

http://www.cspinet.org/liquidcandy/

http://www.westonaprice.org/modern-foods/soft-drinks-americas-other-drinking-problem?qh=YToyOntpOjA7czo0OiJzb2RhIjtpOjE7czo1OiJzb2RhcyI7fQ%3D%3D

http://zmianynaziemi.pl/

Odpowiedzi: 2 to “Napoje gazowane mogą być trucizną w przebraniu”

  1. anulka Says:

    A co ze stewią (nie wiem jak się poprawnie pisze) która pozyskiwana jest z rośliny i jest dużo bardziej słodsza od cukru i ponoć całkiem bezpieczna. Czy ktoś może orientuje się w temacie jak jest naprawdę?

  2. Agnieszka Says:

    Polecam obejrzec film HUNGRY FOR CHANGE i FOOD MATTERS. Na prawde warto


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: