Wystrzegajmy się chińskiego czosnku!


Chiński czosnek

Chińczycy zalewają Europę swoim czosnkiem. Jednak dietetycy i naukowcy ostrzegają: może on zawierać szkodliwe dla zdrowia chemikalia, pleśń i grzyby!
Chiński czosnek znajdziemy w każdym sklepie. Stał się obok narkotyków, alkoholu czy papierosów najchętniej przemycanym towarem przez wschodnią granicę Polski i dalej do całej Unii Europejskiej.

A na azjatycki czosnek trzeba uważać! Przy jego uprawie nie są zachowywane jakiekolwiek normy, które obowiązują w Polsce i Unii Europejskiej. W Azji można do produkcji tej przyprawy używać różnych chemikaliów i antybiotyków, które są od wielu lat niedozwolone w Europie. Do tego warzywa te często są modyfikowane genetycznie.

Polski czosnek

– „Antybiotyki, użyte przy produkcji czosnku kumulują się w organizmie w organach wewnętrznych i jelitach. W wyniku tego dochodzi m.in. do grzybic, alergii. Europejskie odmiany wolne od chemii i antybiotyków są zbawienne dla zdrowia, bo zawierają naturalne substancje bakteriobójcze” – przestrzega lek. med. Waldemar Pawłowski z Ostródy.

Azjatycki czosnek jest mniej aromatyczny, mniej smaczny i zamiast naturalnie usychać, pleśnieje i gnije.

Jak odróżnić chiński czosnek od polskiego?

  • Azjatycka główka czosnku jest dużo większa i równiejsza od europejskiej. Ma śnieżnobiały kolor, przez co wygląda bardzo atrakcyjnie. Polski czosnek jest sporo mniejszy i ma różowo-szary kolor łupiny.
  • Czosnek z Chin ma łagodniejszy, słodkawy smak, praktycznie bez wyczuwalnego aromatu. Polski czosnek pachnie intensywnie i jest ostry w smaku. Podczas rozgniatania wydobywają się z niego olejki eteryczne (w przeciwieństwie do czosnku chińskiego).
  • Chiński czosnek zamiast usychać, pleśnieje i gnije. Czosnkowa pleśń wywołuje alergię i podrażnienia dróg oddechowych. Polski, leżąc w suchym miejscu schnie, a wilgotnym czasem kiełkuje.
  • Chiński czosnek jest o ponad połowę tańszy niż polski. Na cenę wpływa niski koszt produkcji, brak nadzoru laboratoryjnego nad uprawą i stosowanie tanich, zakazanych w UE środków ochrony roślin i antybiotyków.

Surowo przestrzegamy zatem przed zakupem chińskiego czosnku. Jest wprawdzie tańszy, ale jest też niesmaczny i niezdrowy.

http://www.liczpunkty.pl/

Odpowiedzi: 6 to “Wystrzegajmy się chińskiego czosnku!”

  1. asia Says:

    Po co kupować chiński, skoro można kupić polski? Kupując zwracam uwagę kto wyprodukował i gdzie dany produkt. Zauważyłam, że dużo produktów polskich jest bardzo dobrej jakości i ceny mają przystępne. A wracając do czosnku, kupuję go najczęściej od starszych ludzi dorabiający do emerytury sprzedażą warkoczy czosnku na bazarku. Na zimę kupiłam kilka warkoczy i ciągle jeszcze go wyjadam🙂

  2. mediumw Says:

    Właśnie przed chwilą z powodu podwyższonego ciśnienia zjadłam sobie kanapkę z czosnkiem, najpewniej chińskim. I jest on z pewnością dużo lepszy od GMO rodem z USA.
    Smak dostatecznie ostry, nic nie słodki. Polski czosnek kupowałam latem na otwartych stoiskach i był nawet większy od tego chińskiego…

    Wybacz, ale tym artykułem mnie nie przekonujesz.

    • Jacolo Says:

      Wstawiając ten artykuł też miałem takie odczucie jak ty, ale to tylko informacja każdy zrobi co zechce.

    • mediumw Says:

      Dlaczego mężczyźni (i niektóre kobiety) nie dowierzają własnym odczuciom, intuicji?
      Myślę, że to dobry temat na jeden wpisów🙂

    • Bogdan Says:

      Jedząc czosnek w postaci kanapki z nim nie uzyskasz poza zapachem z gęby żadnego efektu leczniczego. Jedyną sensowną metodą spożywania czosnku z efektem leczniczym jest połykanie całego ząbka lub gdy zabek jest zbyt duży jego części. Siekanie, miażdżenie itp. metody dają wyłącznie efekt smakowy a ewentualny efekt leczniczy to efekt placebo. Istotą efektu leczniczego jest wyzwalanie składników leczniczych w dalszej części przewodu pokarmowego bez zniszczenia ich przez kwasy żołądkowe.

    • mediumw Says:

      @Bodan
      Pierwsze słyszę, że rozdrabniany czosnek nie działa. Czy mogę prosić o wskazanie jakiegoś źródła?
      Co do dróg wchłaniania, to nie jestem pewna, czy np. żuty czosnek nie wchłonie się lepiej wprost przez ślinę😉
      No i gratuluję żołądka! Po opisanej metodzie byłabym chora przez więcej niż dzień, tym razem na żołądek…


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: