Jakich produktów GMO musisz unikać? Poznaj najnowsze Top 10!


Genetycznie modyfikowana żywność to coraz częściej standard, zasadniczą kwestią jest jednak poznanie kategorii produktów, które są permanentnie „ulepszane”. Podstawową wskazówką dla naszej obrony jest trzymanie się wysokiej jakości ekologicznych źródeł, ale nie zawsze jest to możliwe. W temacie szybka „ściągawka” najczęściej genetycznie modyfikowanych roślin i substancji.

Specjaliści podkreślają, że lista produktów spożywczych wolnych od GMO w rzeczywistości nie istnieje. Ważne jest, aby nauczyć się rozpoznawać zwodnicze sztuczki marketingowe stosowane przez dzisiejszych producentów „dbających o nasze zdrowie”, którzy chcą jedynie nakłonić konsumenta do zakupu.

Jak okazało się w ostatnim czasie, wiele marek typu „eco-friendly” nie jest faktycznie pozbawionych GMO. Dotyczy to nawet produktów, które mają etykietę „Non-GMO” !

Nie dziwi więc, że wielu z tych „ekologicznych” i „naturalnych” producentów (takich jak np. Kashi), wydało miliony dolarów na walkę z inicjatywą etykietowania każdego produktu GMO. Staje się coraz bardziej jasne, że przedsiębiorstwa po prostu nie dbają o nasze zdrowie, co łatwo można sprawdzić dociekając kto (jaka firma) jest właścicielem na najwyższym poziomie (wspomniane wcześniej Kashi jest własnością Kellogg’a).

Poniżej najnowsza lista 10 produktów, które najprawdopodobniej zawierają GMO:

1. Kukurydza

2. Soja

3. Cukier

4. Papaja

5. Aspartam (tak, aspartam jest genetycznie modyfikowany! Ujawniono to już w latach 90-tych)

6. Rzepak

7. Cukinia

8. Żółty squash

9. Nabiał (ponad 1/3 pochodzi z nieekologicznych produktów mlecznych z USA, które nadal zawierają genetycznie zmodyfikowany hormon firmy Monsanto o nazwie rBGH. Hormon pochodzi ze sklonowanego DNA, obecnie jest on zakazany w ponad 27 krajach)

10. Bawełna (najczęściej w postaci oleju z nasion bawełny)

Dopóki właściwe ustawodawstwa krajowe oraz ustalenia międzynarodowe nie nakażą bezwzględnego etykietowania produktów GMO lub w ogóle zabronią obrotu nimi na rynku, ważne jest, aby chronić swoje zdrowie przed skutkami genetycznie modyfikowanej żywności.

Czy Waszym zdaniem jest dziś jeszcze szansa na wyparcie GMO z rynku? Jakie mogą być skutki spożywania tego typu żywności w niedalekiej przyszłości?

Źródła: activistpost/davidicke/whatreallyhappened

http://orwellsky.blogspot.com/

Odpowiedzi: 6 to “Jakich produktów GMO musisz unikać? Poznaj najnowsze Top 10!”

  1. widz Says:

    Aspartam? Precież to związek chemiczny. Czy się mylę? Jak więc go genetycznie modyfikować?

    • hit Says:

      dobre pytanie, czekamy na odpowiedz…

  2. natalia008 Says:

    Jeśli chodzi o nabiał problem polega na tym że zboża są niestety u nas też modyfikowane. Pasze które sa im podawane budzą podejrzenia jeśli chodzi o zawartość, antybotyki sterydy itp. specjały.
    Walka z GMO polega przedewszystkim na tym aby umieć odróżnic produkty, co niestety jest baaardzo ciężkie.
    Sama kilka takich proktów umiem odróżnic, ale to jest niestety kropla w ocenanie.
    Odróżnie pomarańcze, pomidory, czosnek, byc może ziemniaki ale w tym przypadku 100% nie mam Jedna z zasad jest wyglad im większy owoc czy warzywo tym bardziej wydaje się mi podejrzane, szczególnie jesli cos przypomina mi giganta. kolor, GMO przewarznie brak temu odowiedniej intensywności, ale to tez moze być myle poniewarz czesto jest tak że np owoce są zrywane jak sa niedojrzałe a puźniej sa pryskane etanolem aby szybciej mogły dojrzewac.Kształat przedweszystkim przyroda nie lubi być idealna i pomidor niezawsze przypomina kształt pomidora, albo poprostu wyróżnia sie od wszystkich wyglądem. W GMO wszstko ma określoną wielkość kształt wygląd czasem nawet wage. Teraz zapach jeśli chodzi o Gmo jest mało intensywny albo poprostu go brakóje.Na końcu pozostaje smak GMO jest niestety bez smaku albo poprostu pomidor nie smakóje jak pomidor.
    Obecnie zwracam uwage na ziemniaki bo z tego co wiem to wszędzie rosną takie same, bez znaczenia w jakim gospodarstwie jest hodowany. Dziwnym trafem jest sporo na rynku dużych ziemniaków o jasnym kolorze. Czy to przypadek ?raczej wątpie…
    Pozdrawiam.

    • Mark Says:

      Troszkę rozczaruję tutaj co niektyrych firmie np MS ktura zajmuje się gmo nie zalerzy na krztałcie pomidora (bo natym nie zarobi)i w to się nie bawi jak równierz w ziemniaki im wystarcza kukurydza soja i parę jeszcze roślin odpornych na Ra…dap oraz gatunki bawełny (np w indiach ) pomidorami zajmują się Holondrzy i nie są to GMO ale uwierzcie mi ile hemi jest w nich to tylko moze światczyć fakt iż holendrzy nie jedzą swojej żywności tylko exportyuą (niemiecką polską francuską tak nie swoją )ciekawe dlaczego

  3. zrozpaczona Says:

    Czy mowa o polskich produktach?
    „nabiał- pochodzi z nieekologicznych produktów mlecznych z USA”- jak mleko może pochodzić z produktów mlecznych, bo przecież to też nabiał?Po za tym, nie sądzę żeby polskie mleczarnie importowały np sery z USA i naklejały swoje etykiety.
    Rzepak? w postaci oleju?

    • jarema Says:

      polskie krowy i kury karmione są pasza z amerykanskiej mutowanej soi i kukurydzy


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: