GMO – Organizmy modyfikowane genetycznie


Od początku lat 90-tych rząd Stanów Zjednoczonych twierdzi, że żywność genetycznie modyfikowana (tzw. żywność GMO) nie różni się absolutnie niczym od żywności naturalnej (organicznej), która istnieje od wieków. Twierdzenie to nie ma żadnego oparcia w faktach naukowych. Wielu naukowców pracujących dla amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA) jednogłośnie uważa, że zmieniona genetycznie żywność może być niebezpieczna. Może wywoływać alergie oraz rozmaite choroby o podłożu dietetycznym; ponadto istnieje „możliwość zajścia nieoczekiwanych, przypadkowych zmian w roślinach genetycznie modyfikowanych”, które z kolei prowadzą do „niezwykle wysokich stężeń toksyn roślinnych.” Naukowcy ci uważają, że uprawy GMO mogą zawierać „wyższe stężenia toksyn naturalnych, (.) oraz nowe toksyny, zupełnie nieznane nauce”. Co więcej, takie uprawy akumulują w sobie więcej „toksycznych substancji z otoczenia” niż uprawy naturalne, a w tym „pestycydy i metale ciężkie”. Niestety, pierwsza administracja Busha chciała wspierać przemysł biotechnologiczny. Polityk odpowiedzialny podówczas za politykę FDA był wcześniej prawnikiem na usługach giganta biotechnologii, firmy Monsanto, zaś później został jej wiceprezesem. FDA zignorowała ostrzeżenia naukowców i dopuściła żywność genetycznie modyfikowaną na rynek amerykański – niemalże bez żadnych testów bezpieczeństwa.

Poniżej zostały przedstawione badania jedne z wielu potwierdzające szkodliwość GMO.

Genetycznie modyfikowana kukurydza zaburza system odpornościowy młodych i starych myszy – wynika z badań Włoskiego Narodowego Instytutu Badań nad Żywnością i Żywieniem. Instytut opublikował niedawno raport online w Journal of Agricultural Food Chemistry, dokumentujący znaczące zaburzenia w systemie immunologicznym młodych i starych myszy, które były karmione mączką z kukurydzy MON810.

Według badań włoskiego szpitala “Giuseppe Garibaldi” z Rosario, na terenach gdzie stosuje się opryski chemiczne pod uprawy GMO, aż 3-krotnie wzrosła zachorowalność na nowotwory żołądka i jąder, dwukrotnie na raka trzustki i płuc i aż 10-krotnie na raka wątroby

W Afryce rolnicy stracili miliony dolarów na skutek utraty plonów na 82 tysiącach hektarach ziemi obsianej genetycznie modyfikowanym ziarnem firmy Monsanto.

Z 1000 farmerów, którzy użyli GM ziarna od Monsanto 280 ucierpiało znaczne  straty.  Działaczka ruchu środowiskowego Marian Mayet twierdzi, że niektórzy farmerzy doświadczyli nawet 80 % utratę plonów.

Jak można przeczytać powyżej problem wokół GMO jest złożony.

Poniższy film dokumentalny pozwoli rzucić „trochę” światła na temat genetycznie modyfikowanej żywności. Dokument jest podsumowaniem kilkuletniego dziennikarskiego śledztwa znanej francuskiej dziennikarki.
W filmie znajdziemy m.in. informacje o historii potwora: od Polistyrenów, PCB, broni chemicznej: słynnego defoliantu „Agent Orange” i dioksyn, po wspaniałe wynalazki przemysłu żywnościowego jak DDT, Aspartam, czy krowi hormon wzrostu.

„Świat Według Monsanto”

wersja na youtube (lista odtwarzania)

na podstawie:
http://www.nasionaklamstwa.info/rozne_o_GMO.htm
http://www.icppc.pl/antygmo/pliki/GMO-fakty.doc
http://wolnemedia.net/?p=11541

Odpowiedzi: 3 to “GMO – Organizmy modyfikowane genetycznie”

  1. qrde blade Says:

    Aby nie było żadnych złudzeń co do tzw. rzekomego bezpieczeństwa spożywania żywności GMO i przeciw powszechnej ułudzie rzekomo rzetelnie przeprowadzonych badań i uczciwej prezentacji otrzymanych z nich wyników zaproponuje wszystkim tzw. obywatelom inny film pokazujący sprawę w zgoła innym świetle: https://youtu.be/pdvxdC9NPB8
    obywatelu nie odpływaj z GMO…

  2. obywatel Says:

    Jeśli wziąć pod uwagę wyłącznie wiarygodne źródła w postaci rzetelnych badań to do dnia dzisiejszego nie stwierdzono ani jednego przypadku, który świadczy o tym, że GMO jest podejrzane(celowo nie użyłem słowa niebezpieczne czy szkodliwe). Badania nad tego typu produktami są po 1000x razy bardziej restrykcyjne i nadal nic niepokojącego nie stwierdzono, zastanówcie się lepiej nad bio żywnością, z powodu której w USA umiera najwięcej ludzi… Jeśli mogę wybrac a niestety nie mogę to zamiast chemicznych oprysków wybrałbym inżynierie genetyczną, za pomocą której mogę mieć zdrowe produkty bez grama toksyn..

  3. ola Says:

    manipulacja jest tak ogromna że 99,9% społeczeństwa nie wie co to jest GMO ,nie ma pojęcia co to Codex alimentarius ani nie wierzy że to UE może mieć wpływ na to co będzie w naszych sklepach.To jest tragedia i nie rozumiem dlaczego różne wolne media sa tak rozdrobnone i tak mało przebojowe w internecie .chyba nikomu tak naprawde nie zależy na PRAWDZIE


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: