Groźne zakwaszenie organizmu: gdy ciało gnije za życia!


Dziś tekst o równowadze kwasowo-zasadowej. Jeśli jest ona w naszym organizmie zaburzona, to czujemy się zwyczajnie źle. Ale to nie wszystko, bowiem grozi nam mnóstwo poważnych chorób!

Czym jest pojęcie równowagi kwasowo-zasadowej?

Zgodnie z dualnym modelem wszechświata, zasady i kwasy są dwoma przeciwieństwami, dwoma przeciwległymi biegunami. Wskaźnik potencjału wodorowego o nazwie pH określa, czy dana substancja jest kwasem, czy zasadą, czy też ma współczynnik obojętny.

Czysta woda w temperaturze pokojowej (25 stopni C) ma pH równe 7.0 a więc jest obojętna. Jeśli dana substancja ma odczyn pH poniżej 7.0, wtedy mówimy, że ma odczyn kwasowy. Jeśli ma pH większe niż 7.0, wtedy ma odczyn zasadowy.

Ludzka krew ma odczyn lekko zasadowy, równy 7.4 i taki odczyn należałoby utrzymywać. W takim zasadowym środowisku procesy fizyczne i chemiczna zachodzące w organizmie, są prawidłowe.

Jeśli odczyn pH krwi wzrośnie powyżej 7.9 lub spadnie poniżej 6.9, wtedy człowiek umiera na, odpowiednio: zasadowicę lub kwasicę. Widać tutaj analogię do temperatury ciała, która powinna wynosić optymalnie 36.6 stopnia.

Objawy zakwaszenia

Jeśli budzimy się rano ze złym samopoczuciem, jeśli ciągle jesteśmy niewyspani, życie od rana wydaje się nam dość ponure, jeśli miewamy nieokreślone bóle głowy, czasem jakieś skłonności do apatii to jest to dowód przekwaszenia organizmu. To tylko fragment objawów, dlatego warto jest sprawdzić czy nasz organizm nie jest zakwaszony.

W przypadku zakwaszenia organizmu kwaśny staje się również mocz, dlatego najpopularniejszym sposobem badania kwasowości organizmu jest… sikanie na papierki lakmusowe (do kupienia w każdej aptece), a później porównywanie wyniku ze skalą kolorów. Kwaśny mocz ma swoje zalety – przy pH poniżej 5 hamuje rozwój wszystkich bakterii w układzie moczowym. Ta właściwość wykorzystywana jest też w przetwórstwie spożywczym. Na przykład do kiszenia ogórków i kapusty:)

Lista objawów zakwaszenia jest dużo większa, a główną przyczyną tego stanu rzeczy jest nadmierne spożywanie produktów zakwaszających.

Co zakwasza, a co alkalizuje?

Organizm zakwasza to, co w dzisiejszym świecie cywilizowanym zjada się w ogromnych ilościach: wszystkie przetwory mączne, kasze, chleb, cukier, kawa, herbata (z wyjątkiem zielonej), alkohol, wszystkie napoje gazowane. A mięso? O tym za moment.

Tłuszcze są w większości obojętne, niektóre (oliwa z oliwek) ma działanie alkalizujące.

Zasadowo działają natomiast wszystkie warzywa i niektóre owoce. Najsilniej – buraki, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, marchew i śliwki. Wyjątkiem jest groch, który zakwasza.

Co z tym mięsem? Mięso czy nabiał są zagadnieniem odrębnym w tej kwestii, choć w większości mediów znajdziesz informację, że silnie zakwaszają organizm. Osoby, które mają większe pojęcie o biochemii białek (czyli głównego składnika) wiedzą o tym, że aminokwasy i proteiny mają właściwości amfoteryczne.

To znaczy, że w obecności silnych kwasów działają zasadowo, a w obecności silnych zasad – kwasowo. To możliwe dzięki temu, że w ich składzie znajdują się jednocześnie grupy kwasowe i zasadowe. Stąd, choć indeks czerwonego mięsa jest wysoki (kwasowe) to wcale nie znaczy, że po jego strawieniu w konkretnym organizmie zostanie on zakwaszony proporcjonalnie – w bardzo zakwaszonym organizmie to mięso zadziała jak zasada obniżając zakwaszenie. Oczywiście nie do poziomu neutralnego – po prostu ciało będzie mniej zakwaszone.

Jak przyrządzać posiłki zachowując równowagę alkaliczną?

To trudne. Głównie z tego powodu, że indeksy kwasowości są znacznie wyższe w mięsie (mimo amfoteryczności) niż ich „przeciwieństwo” w roślinach. Czyli trudniej neutralizować kwas z mięsa zasadami z warzyw. Np. 100g wieprzowiny ma indeks 286, i żeby go zrównoważyć burakami (które mają indeks zasadowy 89) trzeba by dać ponad 3x więcej buraków do tej potrawy. 100g śledzia (115) trzeba zneutralizować aż 2,3kg (!!!) cebuli (ma indeks zasadowy 5). Hmmm.. takiej porcji śledzia w cebuli chyba bym nie zjadł…

Indeksy kwasowości/zasadowości budowane są wyłącznie w oparciu o chemię więc trudno jest ocenić jak zakwasi/zalkalizuje organizm jakieś mięso czy nabiał, jeśli osoba jest bardzo zalkalizowana czy zakwaszona.

Czy więc budowanie zrównoważonych posiłków jest w ogóle możliwe? Dlatego jeśli chodzi o nawyk żywieniowy (a nie o dietę, która może być stosowana krótko) ja preferuję dietę wysoko tłuszczową. Oliwa z oliwek alkalizuje, a tłuszcz zwierzęcy (smalec) jest obojętny a mięso – jak napisałem – nie wpływa istotnie na zakwaszenie. Z dodatkiem warzyw, można zrobić sycący posiłek, który zachowuje równowagę.

Możesz oczywiście też przejść na dietę wegetariańską, bo ona doskonale alkalizuje, z uwagi na brak mięsa, oczywiście z założeniem że nie będziesz jeść chleba, produktów mącznych i cukru. Niektórzy uważają, że słowo „jarosz” pochodzi od słowa „jary” czyli rześki. Stąd opinie wszystkich wegetarian o tym, że bez mięsa człowiek czuje się lepiej – bo zachowuje lekko zasadowy odczyn krwi i całego organizmu.
Jeśli nie pasuje Ci ani tłuszcz ani bez mączny wegetarianizm możesz jeszcze zjadać…

Sproszkowane skorupki jaj

To przede wszystkim dostarczanie do organizmu sodu, potasu, magnezu i wapnia sprawia, że powstają zasady. I wszystkie warzywa mają te pierwiastki w różnym stężeniu.

Natomiast skorupki kurzych jaj mają ich ogromne ilości! Ważne – to muszą być jaja pochodzące od kur z domowego chowu – bez paszy. Jak je przygotować? Po ugotowaniu jajek zbieramy skorupki i gotujemy je jeszcze przez 10 minut. Następnie wyjmujemy, suszymy i mielimy na drobny pył w młynku do kawy. Wystarczy dodawać tego proszku na czubku noża do codziennego obiadu, a uchronimy organizm przed niedoborem mikroelementów oraz wieloma chorobami. Głównie przez dostarczanie łatwo przyswajalnego wapnia, który organizm pobiera z kości aby zrobić zasady do neutralizacji kwasów (o tym na końcu).

Drożdże, pleśniawki i kandydoza

W naszym ciele miliony różnych bakterii które o ile są w towarzystwie innych – pomagają nam. Ale jeśli na skutek np. terapii antybiotykami, bakterie zostaną zabite – pozostaje jedna z nich, która normalnie zasiedla końcowy odcinek przewodu pokarmowego. Nazywa się Candida albicans i gdy nasz układ odpornościowy działa dobrze, jest niegroźna i pomaga trawić cukier, bo jest rodzajem drożdży. Jeśli Candida się rozrośnie (bo inne organizmy wyginą) – wówczas staje się niszczycielem i wrogiem organizmu. Dodatkowo, jest tak sprytna, że może być jednocześnie i grzybem i bakterią dlatego tak trudno jej się pozbyć.

Drożdże do rozwoju potrzebują ciepła, wilgoci i cukru. Mając na uwadze to o czym pisałem wyżej, lubią środowisko zakwaszone i cukry proste. Nigdy nie rozwiną się w środowisku zasadowym i bez cukru (spróbuj zrobić ciasto drożdżowe bez cukru, np. robiąc zaczyn na soku z cytryny.. ). Kilka moich znajomych osób cierpiało na różne drożdżaki (charakterystyczny biały język i brzydki zapach z ust) i choć była to walka trudna, to da się ją wygrać za pomocą odkwaszenia organizmu.

Czy cytryna jest kwaśna?

Na koniec, kilka ciekawych informacji, o których nie każdy wie. pH wcale nie zależy od smaku. Nie każdy wie, że cytryna – choć smakuje kwaśno – działa alkalizująco. Inne cytrusy także – bo za kwaśny smak odpowiada niska zawartość cukrów, oraz witamina C i sole różnych kwasów. Np w pomidorach, ananasach czy cytrusach jest kwas cytrynowy, w jabłkach, pomidorach i śliwkach – kwas jabłkowy, w winogronach – kwas winowy, w truskawkach i wielu zielonych warzywach – kwas szczawiowy.

Po spaleniu większości takich kwasów powstają zasady, które alkalizują płyny ustrojowe. Z kolei coca-cola – choć słodka – ma odczyn pH 2 (to tyle samo ile kwas solny w żołądku!) – jest silnie zakwaszająca. Czasem lekarze zalecają ją na bóle brzucha u dzieci

Są pewne rodzaje soli kuchennych jak np. Sól Ciechocińska, które mają sporo „zasadowych” pierwiastków sprzyjających odkwaszaniu. To z tego powodu woda z ogórków kiszonych osolona taką solą staje się dobrym sposobem na sensacje poalkoholowe, podobnie jak krynicka woda Jan czy Zuber.

Organizm do pewnego momentu umie samodzielnie chronić się przed wysokim zakwaszeniem. Używa tzw. buforu wapniowego – pobiera wapń z kości i zębów, tworzy zasady i samodzielnie neutralizuje kwasy. Nie może tego robić w nieskończoność i stąd pojawiają się choroby reumatoidalne oraz osteoporoza, dlatego sproszkowane skorupki jaj są tutaj tak pomocne.

Jeśli szukasz takiego specyfiku, który by raz na zawsze odkwasił Twój organizm to niestety – nie da się tego załatwić „jednorazowo”. Są różne proszki alkalizujące, ale bez wyraźnej zmiany sposobu odżywiania (albo choć włączenia skorupek z jajek do diety), trudno będzie Ci utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Niestety, postęp cywilizacyjny sprawia, że ludzie permanentnie i stale zakwaszają swój organizm jedząc kwasotwórcze posiłki, co powoduje dyskomfort i podatność na choroby. Niestety, ludzie „zachodu” jedzą coraz więcej mięsa (i to chudego, bo jest „zdrowsze”), cukru i przetworzonej żywności. Zobacz, gdzie jest więcej otyłych: w USA, czy wśród Eskimosów na Grenlandii?

A na koniec: zakwaszenie nie występuje zupełnie u drapieżników, choć przecież zjadają wyłącznie mięso. Ale… zjadają swoje ofiary w całości – również z kośćmi, gdzie jest magazyn silnie alkalizujących mikroelementów.

Mam nadzieję, że zaczniesz zwracać teraz większą uwagę na to, co masz na talerzu. To już udowodnione, że osoby z zachowaną równowagą kwasowo-zasadową są przyjemniejsze dla otoczenia, radosne i pełne energii.

/źródło: ziolaiprzyprawy.info/

About these ads

Odpowiedzi: 45 to “Groźne zakwaszenie organizmu: gdy ciało gnije za życia!”

  1. karolina Says:

    Trzeba zacząć korzystać z tej diety, może dlatego ciągle jestem taka ospała.

  2. grzybek Says:

    jak widze te wszystkie wypowiedzi ktore reklamuja dane produkty i naciagaja biednych ludzi ipisza z powazaniem to mi sie noz w kiesznei otwiera….drogie paie lub panowie z problemami grzybicznymi pochwy itp. pierwsze to dieta, drugie to vit. c talbetki z medycyny naturalnej bo one sa wchlaniane w 90% a nie apteczne w 3% shit totalny,oczywiscie wapno z tej samej medycyny naturalnej magnez omega 3, wszystkie witaminy te ktore wzmocnia uklad odpornosciowy no i nie pic gazowanego oraz kawy(DIETA) i bedzie cacy. ja sie lecze juz ponad rok ,bylo juz super ale zaczelam podjadac slodkie i przetwory maczne,zaprzestalam chleba razowego itp zaczelam jesc bialy i to byl blad,jak zaczelo mi smierdziec z buzi to masakra…ale teraz wiem ze znowu musze przestrzegac diety,to leczenie moze potrwac do 3 lat a nawet dluzej ;) pozdrawiam i zacznijcie powaznie podchodzic do sprawy,produkty z apteki nic nie dadza, dieta i witaminy tak!

  3. Dotleniony Says:

    Zakwaszenie organizmu – potrzeba świeżego powietrza w pomieszczeniach!
    Fizjologia podaje, że komórki powstały w Praoceanie. Teraz też ich środowiskiem jest woda nie krew.
    O procesie metabolicznym uczą dzieci w 5 klasie.Zadanie: Ile CO2 produkuje rodzina w ciągu miesiąca i roku!
    Ale szkoły nie pokazują dzieciom miernika CO2 i nie uczą tego po ilu minutach mają „wodę gazowaną” w głowie, która na lekcji ma to zapamiętać. Tyle, ze nie może, bo woda gazowana nie płynie w kapilarach – Badania Prof Jefreya ! http://www.biomedical.pl/aktualnosci/zanieczyszczenia-co2-dziala-bezposrednio-na-komorki-2144.html opisano badania naukowe wpływu CO2 na zwiększenie poziomu śmierci komórkowej, ale również zwiększenie częstości pojawiania się mutacji DNA, kiedy obecne są reaktywne formy tlenu – jonu: CO32−…, który jest podstawą biomineralizacji tkanek zakwaszonego organizmu (Prof. Pawlikowski SEKRETY MINERALIZACJI TKANEK).
    REGULATION OF BREATHING , Jamesa Duffin,a pisze: Gdy ilość dwutlenku węgla wzrasta, niedotlenienie jest niewystarczającym bodźcem do oddychania! W czasie snu „Czuwanie” dysku oddechu znika. We reach the conclusion that the chemoreflexes protects against asphyxia but hypoxia is: The Silent Killer. Bufory zareagują dopiero za kilka godzin po przebudzeniu! O ile organizm je wyprodukuje?
    A wszystko to przez Newtona, który odkrył grawitację, choć w budownictwie dalej piszą o wentylacji grawitacyjnej, co moim zdaniem oznacza, że w kominie grawitacja musi zmienić kierunek, aby gaz cięższy od powietrza( CO2) poleciał do góry. Naukowcy z Berkeley Lab odkryli, że wysokie stężenie CO2 w pomieszczeniu wpływa na to, jak ludzie podejmują decyzje. Wyniki przeprowadzonych badań są zaskakujące i mogą mieć poważne konsekwencje dla funkcjonowania szkół i innych miejsc, w których gromadzą się ludzie. A więc uczniowie już w szkle idiocieją! Choć European Commission Joint Research Centre EUR 14449 EN z 1992 r. w: EUROPEAN CONCERTED ACTION INDOOR AIR QUALITY & ITS IMPACT ON MAN (formerly COST Project 613 Report No. 11 Guidelines for Ventilation Requirements in Buildings) – tyle, że tam jest nie o “wodzie sodowej” w uprawnionych głowach decydentów, ale o ich złym samopoczuciu. )! Pytam się jaką mają wentylację w Ministerstwie i rozumiem dla czego odgrywają się „demokratycznie” za brak wentylacji w urzędzie i słabe stopnie w podstawówce. Informuję Policję, że w Polsce z uwagi na „ Dobrostan bydła”, hodowcy już wiedzą, że dla baranów, jest S CO2max<2500 ppm = 0.25%, krów S CO2max 0.3335 Pa/m).
    Wadzy polecam art. 82 kc i tych co badają działanie wentylacji w upał, oraz gdy urzędnik idiocieje przez 8 godz „pracy” bez wentylacji.

    • Dotleniony Says:

      Europejczycy 80 % czasu spędzają w komorach gazowych, coraz bardziej szczelnych, patrz WT 2002 i WT 2013.
      Ja leczę się u urologa, kardiologa , z nadciśnienia – wszyscy się mnie pytają: jak Pan to zrobił, że panu cofnęła się prostata, zalicza pan testy wysiłkowe, i znikają blaszki miażdżycowe.
      No to tłumaczę im, co to jest „świeże powietrze”, wiara w kominiarza i art.82 kc. Dla czego w urzędowych bydynkach wybudowanych za Kaizera dalej unosi się „duch wodza” a urzędnicy mając „wodę sodową” zamiast rozumu!
      REGULATION OF BREATHING by James Duffin
      „Celem układu oddechowego jest dostarczające tlen i metaboliczne wyeliminowanie produkowanego dwutlenku węgla. Istnieją 2 chemoreceptory: mózgowy i szyjny. I wolno reaguje na zmiany dwutlenku węgla w krwi tętniczej- stała czasowa centralnych chemoreceptorów reagować na zmiany w pęcherzykowej pCO2 wznosi około 100 sekund, tak, że w ciągu 5 minut do pełnej odpowiedzi systemu. Tlen jest przechowywane tylko w krwi (około 5 litrów). Dwutlenek węgla jest rozpuszczany w całej wodzie ciała (około 40 l). Gdy ilość dwutlenku węgla wzrasta, niedotlenienie jest niewystarczającym bodźcem do oddychania! Dopisek: Niedotleniony autonomiczny układ nerwowy odpowiada za procesy życiowe wszystkich organów.
      Patrz ostatnia AFERA Rządu z udziałem byłego ministra Nowaka, który 5 lat temu kazał liczyć wentylację!
      Wstęp:
      Art.82. kc
      Stany niemające charakteru patologicznego (?), lecz o naturze fizjologicznej.

      Cytat: „Strategic thinking and taking initiative showed the most dramatic declines in performance at 2,500 ppm carbon dioxide concentrations.”

      http://newscenter.lbl.gov/feature-stories/2012/10/17/elevated-indoor-carbon-dioxide-impairs-decision-making-performance/

      Siłą napędową komina wentylacyjnego jest głupota uprawnionych do projektowania i kontroli.
      Lekcja: Polski komin do kuchni z gazem (z kratkami pod oknem) miał mieć 11m- PN-64/B-03430
      Z reguły stare pruskie urzędowe budynki miały tylko nieszczelne okna. Stąd siłą napędową komina wentylacji grawitacyjnej przy oknach z uszczelkami jest zapewne prawna głupota. (Twórcy WT chyba nie mają komina – to „woda sodowa” wszystko zmieniła w ich głowach). My wiemy, że w XXI w. komin wentylacyjny (nawet dla 10Pa) > 30m będzie chlubą architektury UE!
      Uwaga: Niestety na forum muszę pominąć Tabelę i rysunki.
      W celu poznania „ciągu kominowego” należy dodać tabelę, jaki ciężar ma powietrze w różnych temperaturach. Wyjaśniamy uczniom, że po podgrzaniu powietrze staje się lżejsze
      Ucząc odejmowania policzmy o ile cięższe jest zimne powietrze od ciepłego w pomieszczeniu (Tw= 20 oC.). Na początek przyjmijmy takie warunki, które do obliczeń przyjmują za normatywne: Tz= 12oC i Tw= 20 oC
      A. 1.238 -1.204 = 0.034
      W Gdańsku temperatura powietrza zimą spada do -16 oC
      B. 1.373 – 1.204 = 0.169
      W lecie temperatura powietrza rośnie (np. 30 oC)
      C. 1.165 – 1.204 = – 0.039
      Widzimy, że z tego działania wyszła nam liczba ujemna.
      Co oznacza, że powietrze w pomieszczeniu jest cięższe.
      Mnożenie, które powinniśmy poznać uczeń związane jest z grawitacją g, która powoduje, że toniemy w wodzie. Ale statek pływa, pomimo, że jest wielki i ciężki- unosi go wypór. Wypór poznajemy mnożąc poprzednie wartości przez g=9.81 (taka stała obowiązuje w Polsce) i 1m słupa gazu. Dla (A) mamy: 0.034 x 9.91 x 1m = 0.33354(Pa/m), jest to ciśnienie dające wypieranie 1 m ciepłego powietrza przez 1 m słupa zimnego powietrza. Mnożąc przez wysokość komina można obliczyć ciąg kominowy. Lub dzieląc można obliczyć jak wysoki komin pokona wszystkie opory.
      Poznajemy komin wentylacyjny o wysokości h i nawietrzaki w oknach, (których najczęściej nie ma).To przez nie ma wpływać zimne powietrze i trzeba je ogrzać do 20 oC. Jak widzimy z rysunku obok, bez kaloryfera nie będzie w wyporu. Zimne powietrze + zimne powietrze= 0 ciągu (brak ciągu). Ciąg komina można zwiększyć nie czekając na mrozy zwiększając wysokość h. W 2002 roku kazano stosować okna z 2 uszczelkami o oporach 10Pa/m. Normatywny opór nawietrzaka to też 10Pa. Policzmy więc jaki komin w warunkach z PN zapewni ciąg 10 (50) Pa.
      Nauka dzielenia liczby całkowitej 10 i 50 przez ułamek ( A.)- Które ma uzasadnić normatywny wpływ CO2 na myślenie:
      10 : 0.3335= 29.98 m ≈30 m, Patrz WT 2002
      50 : 0.3335 ≈ 150 m Patrz WT 2013

  4. Magda Says:

    Na zapalenie pecherza zalecam wierzbownice drobnokwiatowa. Ta niepozorna roslina swietnie dziala na nerki, pecherz I …zapalenie prostaty. Moj ojciec ma raka prostaty I pije wierzbownice 2 razy dziennie, dzieki temu nerki pracuja. Kolezanka, leczona antybiotykami ,ktore nic nie pomogly, ziolowym uroseptem, ktory przyniosil chwilowa poprawe, zdesperowana poprosila o to ” zielsko”. Wypila bodajze 3 szklanki, siku zrobila na zielono I…od 2 lat nie ma problemow z pecherzem. Sprobujcie, to duzo tansze I bezpieczniejsze niz antybiotyki a moze bardzo pomoc. Przejrzyjcie ksiazke Mario Treben „Apteka Pana Boga”, to znajdziecie wiele prostych a skutecznych sposobow na swoje dolegliwosci.

  5. gosc Says:

    Do zdrowego odzywiania dodac urynoterapie i po klopotach ze zdrowiem. Zapomnicie o chorobach i lekach. Od roku mijam apteki szerokim lukiem. A nalykalam sie przeciwbolowych i przeciwzapalnych duzo ale to juz historia…

  6. rufus Says:

    Za b. ciekawy i rzeczowy materiał bardzo serdecznie dziękuję. Nareszcie wiem jakie są przyczyny i co mogę zrobić aby zmienić nie tyle moje upodobania co nawyki.

  7. bozena Says:

    C-FREE
    TEL 792 650 428
    Specjaliści uważają, że ponad 100 milionów Amerykanów cierpi na kandydozę (grzybicę) i, zaskakująco, nie uważają tego za epidemię.
    Przyczyną kandydozy są grzyby z rodzaju Candida. W małych ilościach drożdżaki te mogą być normą na skórze czy błonie śluzowej. Te drobnoustroje są także częścią normalnej mikroflory jamy ustnej, pochwy i jelita grubego u większości zdrowych ludzi. Jednak, przy nadmiernej aktywności mogą one stymulować rozwój procesu zapalnego, który najczęściej występuje w narządach płciowych i drogach moczowych. Choroba nie jest powodowana po prostu obecnością grzybów z rodzaju Candida, a raczej ich reprodukcją w dużych ilościach.
    Pojawienie się kandydozy często związane jest z osłabieniem układu odpornościowego. Zarażenie grzybami chorobotwórczymi może następować poprzez kontakt seksualny, ale, w większości przypadków, następuje ono drogą kropelkową lub przy konsumpcji produktów zawierających drożdżaki grzybów. Stwierdzono, że przeniesienie grzybów Candida z matki na noworodka występuje w ponad 70% przypadków.
    Grzyby mogą zaatakować skóre, narządy wewnętrzne, układ krążenia, płuca, układ rozrodczy.
    CZYTAJ WIĘCEJ
    Czynniki przyczyniające się do rozwoju kandydozy:

    przyjmowanie szerokiego spektrum antybiotyków, wyniszczanie prawidłowej mikroflory błon śluzowych i skóry;
    nawadniania;
    ciąża (zwłaszcza w okresie ostatnich 3 miesięcy);
    cukrzyca;
    zakażenie wirusem HIV.
    Należy pamiętać, że główną przyczyną tej choroby jest obniżenie ogólnej odporności organizmu, a kandydoza jest tylko jego zewnętrzną manifestacją. Dlatego też zalecamy, wraz z leczeniem grzybicy, zidentyfikowanie i wyeliminowanie przyczyny upośledzenia odporności.

  8. jaga Says:

    Nieustannie nękają mnie dolegliwości takie jak grzybica pochwy… co sie podlecze to niemija 2 miesiace i znowu to samo, inna dolegliwoscią są dosyć czesto pojawiające sie pleśniawki co strasznie utrudnia mi zycie.. czy powodem moze byc wlasnie zakwaszenie organizmu?? czy ktos ma podobne dolegliwosci?co radzicie? błagam niech tos pomoze bo to juz jest nie do wytrzymania….

    • kasik63 Says:

      Napisz do mnie na proc kasik63@interia.pl, postaram się pomoc :-)

    • lmfdpogjti Says:

      tak miała moja żona do momentu jak zaczęła surową diete

    • rycho Says:

      …jeśli jeszcze wróci pani do swego posta to polecam przemywanie narządów intymnych ” Srebro koloidalne ” ten sam produkt do użytku wewnętrznego i zewnętrznego Dostępne w aptekach. Z powazaniem.

    • Ezo Sfera Says:

      Mam klientkę 21 lat grzybica pochwy. Zaproponowałem aby stosowała tampony nasączone srebrem koloidalnym z Pau’ D’Arco, do tego odgrzybianie calego organizmu pozbycie sie pasozytow, dieta. Pomogło kobieta jest bardzo zadowolona a leczyli ja przez 21 lat.

  9. Dorota N. Says:

    A ja proponuję picie toniku Phyto Life oraz Phyto C Firmy Earth Power. Od dwóch miesięcy piję codziennie te produktu.Czuję się świetnie po nich , minęły mi uporczywe bóle migrenowe głowy i żołądka.Zakwaszenie organizmu , ma bardzo poważne konsekwencje.

  10. annamaria8@poczta.fm Says:

    Co do raka mam już pewność rozwija się w środowisku kwaśnym, ale co do candidy jedni piszą, że w kwaśnym inni (jak ten artykuł, że w zasadowym) jak to jest????

    • kasik63 Says:

      Najpierw candida później rak…komórka przeistacza się, nie pamiętam w tej chwili fachowej nazwy na tą patologię, ponieważ jesteśmy zakwaszeni i mamy kiepską odporność. Wszystkie te choroby wynikają z naszej złej diety i na każdą z chorób- nawet autyzm- najważniejszym jest jedzenie produktów tworzących w naszym organizmie zasadę.

    • kasik63 Says:

      Fajny blog i coś na temat w szerszej wersji

      http://rak-mojawalka.blog.pl/2014/01/01/candida/

  11. biolog Says:

    Candida albicans NIE może być jednocześnie bakterią i grzybem. wynika to choćby z faktu, że bakterie należą do organizmów prokariotycznych- różnią się budową od całej reszty organizmów w sposób istotny: komórka bakteryjna NIE posiada jądra, tylko materiał genetyczny w postaci kolistej nici DNA w cytoplazmie, co wiadomo z lekcji biologii. Candida albicans jest natomiast grzybem, czyli należy do eukariontów. Autor artykułu zapewne miał na myśli dwupostaciowość (dimorficzność) tego grzyba. Występuje ona w dwóch postaciach, w zależności od temperatury otoczenia: okrągłych, drożdżopodobnych, pączkujących komórek, lub nitkowatych strzępek grzybni (mycelium).

  12. Tomasz Says:

    Jeszcze więcej informacji oraz jak prawidłowo badać zakwaszenie organizmu jest na moim blogu, ale nie wiem czy mogę umieścić linka, gdyby co to proszę skasować tego posta. Bardzo szybko można odkwasić organizm pijąc wodę z sodą oczyszczoną.
    A oto link:

    http://naszecialo.blogspot.co.uk/2013/08/rownowaga-kwasowo-zasadowa.html

  13. misiek Says:

    Witam.To co tu przeczytałem mrozi krew w żyłach,wszystkie objawy pasują do tego co się ze mną dzieje. Muszę się wziąć za siebie i „odkwasić”.Jeszcze jedno, kiedyś rozmawiałem z kolegą który troszkę zna temat zakwaszenia organizmu i wspominał o takim cudzie jak woda „kangen”. Co to jest i jak działa. Pozdrawiam Michał.

    • wodnik Says:

      witam jest to woda zasadowa, jonizowana, antyoksyodacyjna, jakby co to pytać

  14. Edyta Says:

    Wpadłam na ten artykuł bo szukam pomocy, mianowicie od 10 lat choruje na zapalenie pęcherza, od 4 lat mam z tym poważny problem. Lekarze (a byłam u wielu specjalistów i tylko wyrzucone pieniądze) nie potrafią mi pomóc. Antybiotyki już na mnie prawie nie działają, furagina, szczepionki doustne, higiena itp nic mi nie pomaga. I tak dostaje to minimum raz na dwa miesiące. Mam 29lat i nie wiem jak mam się wyleczyć. Każdy mnie olewa a ja nie mogę sobie z tym poradzić. Zawsze mówili o cytrynie pij pij pij, dwa miesiące temu dowiedziałam się od pierwszego lekarza, który powiedział, że nie mam jej pić! A reszta nigdy mi tego nie powiedziała! Jakiś mądry człowiek napisał ten artykuł, proszę znajdź chwilę i napisz jak mam pokonać tą chorobę. Zakwaszać mocz czy nie, jak, czym, jak często, co? Proszę o pomoc.

    • Jacolo Says:

      Proponuję na początek odrzucić produkty przetworzone, kawę, cukier, słodycze , produkty mączne łącznie z chlebem i mięso, trzeba ustabilizować i oczyścić organizm.

    • mediumw Says:

      Edyta, mam córkę, która jest od Ciebie trochę młodsza i też często podłapuje zapalenie pęcherza. Zanim się urodziła i mnie zdarzało się podłapywać tę chorobę. W kwestii równowagi kwasowo-zasadowej bardzo łatwo można zbadać odczyn moczu papierkiem uniwersalnym (dawniej zwanym lakmusowym, do nabycia bodaj w aptece, albo na Allegro). Obstawiam, że osoby chorujące na zapalenie pęcherza mają raczej słabą energetykę, więc lepiej się nie odchudzać.
      Osobiście po zażyciu łyżeczki sody miałam pH moczu = 9, a wcale nie stronię od węglowodanów, po prostu nie jem mięsa.

    • Jagoda Says:

      Edyta poczytaj na temat diety uzdrawiającej dr. Ewy Dąbrowskiej. Potrafi działać cuda. Jej najlepszy Ośrodek jest na Kaszubach w Gołubiu. Oprócz tego pij 3 razy dziennie przed jedzeniem 1 łyżkę octu jabłkowego na szklankę wody. Można dosłodzić miodem. Kupuj tylko w sklepach ze zdrową żywnością. Ocet jest klarowany i nieklarowany. Wypróbuj który bardziej ci będzie pasował. Najlepiej kup sobie książkę na temat octu jabłkowego, jest pełno w internecie. Zainteresuj się też książkami zielarskimi Maii Treben. To za pomocą jej porad wyleczyłam pęcherz choć leczenie trwało długo. Czytaj także książki prof.Tombaka.
      Życzę DUŻO ZDROWIA

    • magda Says:

      Do Edyty… aktualnie mam prawie 30 lat i przez spory okres czasu mialam problemy z pęcherzem tak jak Ty. W dziecinstwie przebylam dluga i ciezka chorobe i po calej kuracji pojawily sie straszne problemy z pecherzem. Nie pomagalo nic, antybiotyki, leki, szczepionki, przepislil mi nawet leki na prostate dla mezczyzn. Jednak udalo mi sie z tego wyplatac. Robilam wszystkie badania ale nigdy nic w moczu nie znaleźli, na koniec okazalo sie ze to
      jednak bakteria. Historia jest dluga a ja pisze
      z telefonu bo nie chce zgubic watku. Zostawiam maila spamowego odezwij sie zostaw maila i nr tel bede miala chwile to sie odezwę. Pozdrawiam madzkadz @ o2 .pl usun spacje bo nie chce zaspamowac sobie poczty

    • andzia Says:

      Też miałam ten problem. Wystarczyło, że się zapomniałam i przebiegłam po zimnej terakocie na bosaka. Moja mądra lekarka rodzinna dała mi taki antybiotyk jednorazowy w saszetce i problem się skończył. Nazwy nie zapisałam. Te bakterie trudno zwalczyć, bo przyczepiają się do ścianek naczyń. Trzeba się myć w zakwaszonej wodzie, żurawina też jest dobra.

    • Dorota Says:

      Mam to samo , cierpię już wiele lat, wszystkie badania oprócz kolonoskopii, bo tu w jelitach chyba tkwi problem, gastroskopia nic nie wykazała.

    • Dorota Says:

      Przyczyna może leżeć zupełnie gdzie indziej, sytuacja wyżej opisana jota w jotę jak moja, przez 10 lat straszne bóle, wmawiano zapalenie pęcherza i w tym kierunku leczenie. Okazało się , że wszelakie bakterie w moczu pochodzą z jelita grubego, tydzień temu kolonoskopia wykazała liczne uchyłki esicy (płyn do wypicia przed badaniem – FORTRANS wcale nie jest taki obrzydliwy jak piszą inni.) mam nadzieję, że teraz leczenie pójdzie w prawidłowym kierunku.

      pozdrawiam

    • lmfdpogjti Says:

      MMS i surowa dieta. Pozdrawiam !

    • lmfdpogjti Says:

      tu masz linki .poczytaj, oglądnij

      http://leczenieraka.org/index.php/leczenie-raka/niekonwencjonalne-metody-leczenia-nowotworow/chloryn-sodu-mms


      pozdrawiam !

    • molka Says:

      jest cudowna herbata na zapalenie pęcherza,niestety dostępna w Niemczech w aptekach.kosztuje ok.10euro,ale naprawdę działa.przy silnym zapaleniu pomogły mi 6 filiżanek herbaty,po dwóch dniach nie było żadnego bólu. ..zawsze mam tą herbatę w szafce. HARNTEE 400.

    • N. Says:

      pomijając moje problemy z ciągłymi infekcjami w dzieciństwie. w dorosłym życiu cierpiałam na ostre zapalenia pecherza po każdym (!) stosunku. przechodziło też na nerki, i tak przez 4 lata, posiewy nic nie wykazywały. będac coraz bardziej świadoma rezygnowałam z antybiotyków, zastępując je żurawiną lub duzymi dawkami wit C. prowadziłam juz wczesniej dietę bezglutenową i beznabiałową jedząc przy tym duzo surowizny dobrego żródła białka i tłuszczy, ale to z innego wzgledu (opisuję w skrócie). miałam nadzieje że na tę dolegliwośc też pomoże. mimo to zapalenia miałam coraz mocniejsze, a ja zwiekszałam dawki wit C do kolosalnych potrafiłam przyjąc ponad 10000 mg! w ciagu dnia.pomagało owszem, dzień dwa i po sprawie. Jednak w końcu zrozumiałam że takie działanie jest tak samo nie skuteczne jak antybiotyk. Ponieważ infekcji nie zwalczałam lecz usypiałam. Wiedziałam już że objawy choroby są własciwie wynikiem samoleczenia organizmu a nie chorobą w swej istocie. Postanowiłam mu nie przeszkadzać. Przy kolejnym zapaleniu. nie wzięłam leków, uroseptów ani witaminy c. Nie było to łatwe, bóle miałam olbrzymie, co minutę wizyta w toalecie. Ale miałam przekonanie że to minie, że musze to przetrwać. brałam ciepłe kapiele , które przynosiły najwiekszą ulgę. Także piłam napary ziołowe o dziłałaniu uspokajajacym. wiedziałam juz wtedy ze takie działania przyspieszaja czy wspomagaja proces samoleczenia. tym sposobem zapalenie pecherza odczuwałam przaz 3-4 dni, wiec nieco dłużej, oraz jeszcze przez kolejne 3 dni bolała mnie mocno nerka, czułam że mam wodonercze (miałam wczesniej wiec wiem jak to sie odczuwa) i po tym czasie (około tydzień) objawy ustapiły, a zapalenie mineło mam nadzieje na zawsze, i nie powraca. ważnym elementem w tym procesie moim zdaniem jest spokój, nie nalezy panikować.

  15. Agata Says:

    Wspaniały artykuł. Dziękuję !!!

  16. Dana Says:

    Bardzo ciekawy artykuł. Ja dodatkowo piję codziennie proszek zasadowy (1 łyżeczkę rozpuszczoną w szklance wody). Ale mam osteoporozę i na pewno zacznę dodawać do posiłków skorupki z jaj. Pozdrawiam.

    • wodnik Says:

      można jeszcze pić zasadową wodę jonizowaną , która posiada skoncentrowane pierwiastki zasadotwórcze

  17. kwas Says:

    Idę po jajka ..

  18. irek Says:

    super artykół ja zmieniłem diete nie jem smażonego i unikam wieprzowiny używam surówki do ziemniaków i jak moge to dfieta rozdzielna ciężko zima ale już od na odnowiu można miałem ciśnienie ból głowy z tyłu złe samopoczucie pajączki w nogach jak sie zdenerwowałem to jakby nogi mi puchły to czułem od razu zmieniłem diete biegam oczyściłem wątrobe od bożego narodzenia nie pije regularnie alkocholu stolec sie unormował miałem rozwolnienia 5-7 razy dziennie a teraz raz i to rano alkohol rozstrasja organizm i to jak teraz wiem że zycie jest puiekne jak jest sie ZD5ROWYM można tylko trzeba nauczyć sie swojego organizmu odczytywać sygnały jakie daje organizm

  19. Anna Says:

    Dzięki! , jeszcze znalazłam takie info:

    Być może należy niezwłocznie dokonać zmian w sposobie odżywiania:

    Codzienna dieta powinna obfitować w pokarmy zasadowe, natomiast kwaśne produkty, takie jak mięso, sery, mają być ich uzupełnieniem, nigdy odwrotnie!
    Wykluczyć na jakiś czas pokarmy zawierające cukier, pszenicę
    Wprowadzić pokarmy o odczynie zasadowym
    Dbać o dostarczanie odpowiedniej ilości świeżej wody
    ze strony http://lepiejzdrowiej.pl/artykul/jak-zmniejszyc-zakwaszenie-organizmu.html

    • Jacolo Says:

      Informacje bardzo pomocne, tylko woda powinna być żywa a nie czysta z kranu, i nie pijemy tyle ile bełkoczą w reklamach, wszystkie stworzenia pija kiedy im się chce pić a nie stoją przy wodopoju i pija bo trzeba nawodnić organizm :). Sery i mięso ograniczać ile się da a najlepiej w ogóle.

  20. adonis Says:

    Najlepsza do odkwaszenia organizmu jest soda sożywcza. Pić należy co najmniej 3 łyżeczki dziennie z wodą(3szklanki)

    • Nasze Ciało Says:

      Proszę pamiętać ze na dłuższą metę sie nie sprawdza w końcu to chemia. Ludzie zgłaszają ból żołądka i wymioty. O kuracji sodą http://naszecialo.blogspot.co.uk/2013/08/leczenie-candidy-soda.html

  21. mediumw Says:

    Cuda robi picie dużych ilości wody z dodatkiem np. octu jabłkowego.

  22. kasik63 Says:

    Super artykuł, mam candidę. Męczę się już z nią długi czas, moje dzieci także. W naszym przypadku nawet mąka żytnia nie jest dla nas. Kiedy dietę stosujemy rygorystycznie jest ok, ale kiedy sobie na coś pozwolimy, skutki widać i czuć od razu. A są w większości przerażające- wszystko w organizmie odmawia posłuszeństwa. Dziękuję za artykuł, skorupki będę stosować. Pozdrawiam

  23. monek Says:

    Nie moge w to uwierzyć.co do joty to co tutaj opisuje to co dzieje sie z moją osobą od dluzszego czasu zastanawialem sie czy ay nie mam zakwaszonego organizmu :) od dzisiaj zmieniam diete!


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 381 other followers

%d bloggers like this: