E – Lista szkodliwych dodatków do żywności


Skróty użyte w liście:

* PAR – Prawdopodobnie ma własności alergizujące.

* LGM – Prawdopodobnie do jego produkcji stosuje się organizmy zmodyfikowane genetycznie.

* AO – Wyodrębniony z organizmów zwierzęcych.

  1. E100–E199 (barwniki) 
  2. E200–E299 (konserwanty i regulatory kwasowości) 
  3. E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości) 
  4. E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.) 
  5. E500–E599 (środki pomocnicze) 
  6. E600–E699 (wzmacniacze smaku) 
  7. E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne) 
  8. E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne) 

E100–E199 (barwniki)

* E100 Kurkumina (barwnik kurkumy)

* E101 Ryboflawina (Witamina B2) [LGM]

* E101a 5′-Fosforan ryboflawiny [LGM]

* E102 Tartrazyna, zwana też Żółcień FD&C 5 [PAR]

* E103 Rezorcyna

* E104 Żółcień chinolinowa [PAR]

* E105 Żółcień trwała AB

* E106 Sól sodowa fosforanu-5′-ryboflawiny

* E107 Żółcień 2G [PAR]

* E110 Żółcień pomarańczowa S [PAR]

* E111 Oranż GGN, oranż α-naftolowy

* E120 Koszenila, kwas karminowy [PAR] [AO]

* E121 Lakmus

* E122 Azorubina [PAR]

* E123 Amarant, czerwień spożywcza 9 [PAR] (nie ma nic wspólnego z szarłatem, inaczej amarantusem, łac. amaranthus, ang. amaranth)

* E124 Czerwień koszenilowa A, Pąs (Ponceau) 4R [PAR]

* E125 Szkarłat GN

* E126 Pąs (Ponceau) 6R

* E127 Erytrozyna, Czerwień FD&C 3 [PAR]

* E128 Czerwień 2G [PAR]

* E129 Czerwień Allura AC, Czerwień FD&C 40 [PAR]

* E130 Błękit indantrenowy RS

* E131 Błękit patentowy V [PAR]

* E132 Indygotyna [PAR]

* E133 Błękit brylantowy FCF [PAR]

* E140 Chlorofil i jego pochodne

* E141 Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi

* E142 Zieleń S [PAR]

* E150a Karmel zwykły [LGM]

* E150b Karmel kaustyczno-siarczynowy [LGM]

* E150c Karmel amonowy [LGM]

* E150d Karmel amonowo-siarczynowy [LGM]

* E151 Czerń PN, Jasna czerń BN [PAR]

* E152 Czerń 7984 [PAR]

* E153 Węgiel roślinny, [LGM] [AO]

* E154 Brąz FK, [PAR]

* E155 Brąz HT, Czekoladowy Brąz HT [PAR]

* E160a Karoteny

* E160b Annatto – barwnik z drzewa bixin orellana [PAR]

* E160c Kapsaicyna i jej pochodne

* E160d Likopen [GM]

* E160e β-apo-8′-karotenal (C 30)

* E160f ester etylowy kwasu β-apo-8′-karotenowego (C 30)

* E161a Flawoksantan

* E161b Luteina

* E161c Kryptanksantan [LGM]

* E161d Rubiksantan

* E161e Wiolaksantan

* E161f Rodoksantan

* E161g Kantaksantan [AO]

* E162 Betanina, czerwień buraczana – barwnik buraka ćwikłowego

* E163 Antocyjaniany

* E170 Kreda, węglan wapnia

* E171 Dwutlenek tytanu

* E172 Tlenki i wodorotlenki żelaza

* E173 Glin

* E174 Srebro

* E175 Złoto

* E180 Karmin 6B

* E181 Tanina

E200–E299 (konserwanty i regulatory kwasowości)

* E200 Kwas sorbinowy (konserwant)

* E201 Sorbinian sodu (konserwant)

* E202 Sorbinian potasu (konserwant)

* E203 Sorbinian wapnia (konserwant)

* E210 kwas benzoesowy (konserwant) [PAR]

* E211 benzoesan sodu (konserwant) [PAR]

* E212 benzoesan potasu (konserwant) [PAR]

* E213 benzoesan wapnia (konserwant) [PAR]

* E214 p-hydroksybenzoesan etylu (konserwant) [PAR]

* E215 etylo-p-hydroksybenzoesan sodu (konserwant) [PAR]

* E216 p-hydroskybenzoesan propylu (konserwant) [PAR]

* E217 propylo-p-hydroksybenozoesan sodu (konserwant) [PAR]

* E218 p-hydroksybenzoesan metylu (konserwant) [PAR]

* E219 metylo-p-hydroksybenzoesan sodu (konserwant) [PAR]

* E220 dwutlenek siarki (konserwant) [PAR]

* E221 siarczyn sodowy (konserwant) [PAR]

* E222 wodorosiarczyn sodu (konserwant) [PAR]

* E223 metadisiarczek sodu (konserwant) [PAR]

* E224 metadisiarczek potasu (konserwant) [PAR]

* E225 siarczek sodu (konserwant) [PAR]

* E226 siarczek wapnia (konserwant) [PAR]

* E227 siarczek wodorowo-wapniowy (konserwant) (środek zestalający) [PAR]

* E228 siarczek wodorowo-potasowy (konserwant) [PAR]

* E230 bifenyl (środek zestalający)

* E231 fenol ortofenylowy (środek zestalający)

* E232 fenol ortofenylowo-sodowy (konserwant)

* E233 tiobendazol (konserwant)

* E234 Nisyna (konserwant)

* E235 Natamycyna (konserwant)

* E236 kwas mrówkowy (konserwant)

* E237 mrówczan sodu (konserwant)

* E238 mrówczan potasu (konserwant)

* E239 Heksamina (konserwant)

* E240 Formaldehyd (konserwant)

* E242 pirowęglan dimetylu (konserwant)

* E249 azotyn potasu (konserwant)

* E250 azotyn sodu (konserwant)

* E251 azotan sodu (konserwant)

* E252 azotan potasu (konserwant) [AO]

* E260 kwas octowy (konserwant) (regulator kwasowości)

* E261 Octan potasu (konserwant) (regulator kwasowości)

* E262 Octan sodu i wodorooctan sodu (konserwant) (regulator kwasowości)

* E263 Octan wapnia (konserwant) (regulator kwasowości)

* E264 Octan amonu (konserwant) (regulator kwasowości)

* E270 kwas mlekowy (konserwant) (regulator kwasowości), (przeciwutleniacz) [AO]

* E280 kwas propionowy (konserwant)

* E281 propionian sodu (konserwant)

* E282 propionian wapnia (konserwant) [PAR]

* E283 propionian potasu (konserwant)

* E284 kwas borowy (konserwant)

* E285 boraks (konserwant)

* E290 dwutlenek węgla (regulator kwasowości)

* E296 kwas jabłkowy (regulator kwasowości)

* E297 kwas fumarowy (regulator kwasowości)

E300–E399 (przeciwutleniacze i regulatory kwasowości)

* E300 kwas askorbinowy (Witamina C) (przeciwutleniacz)

* E301 askorbinian sodu (przeciwutleniacz)

* E302 askorbinian wapnia (przeciwutleniacz)

* E303 askorbinian potasu (przeciwutleniacz)

* E304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (i) Palmitynian askorbinowy (ii) stearynian askorbinowy (przeciwutleniacz)

* E306 Ekstrakt naturalny tokoferolu (Witamina E) (przeciwutleniacz) [GM]

* E307 α-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]

* E308 γ-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]

* E309 δ-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [GM]

* E310 Galusan propylu (przeciwutleniacz) [PAR]

* E311 Galusan oktylu (przeciwutleniacz) [PAR]

* E312 Galusan dodecylu (przeciwutleniacz) [PAR]

* E315 kwas erytrobowy (przeciwutleniacz)

* E316 Erytroban sodu (przeciwutleniacz)

* E317 Kwas erytrobinowy (przeciwutleniacz)

* E318 Erytrobin sodu (przeciwutleniacz)

* E319 Butylo hydrochinon (przeciwutleniacz)

* E320 Bytylowany hydroksyanizol (BHA) (przeciwutleniacz)

* E321 Butylowany hydroksytoluen (BHT) (przeciwutleniacz) [PAR]

* E322 Lecytyna (emulgator) [LGM] [AO]

* E325 Mleczan sodowy (przeciwutleniacz) [AO]

* E326 Mleczan potasowy (przeciwutleniacz) (regulator kwasowości) [AO]

* E327 Mleczan wapniowy (przeciwutleniacz) [AO]

* E329 Mleczan magnezowy (przeciwutleniacz)

* E330 Kwas cytrynowy (przeciwutleniacz)

* E331 Sole sodowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwu (iii) Trójsodowa (przeciwutleniacz)

* E332 Sole potasowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwu (iii) Trójpotasowa (przeciwutleniacz)

* E333 Sole wapniowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwuwapniowa (przeciwutleniacz), (regulator kwasowości), (zagęstnik)

* E334 Kwas winowy (L(+) –) (regulator kwasowości) (przeciwutleniacz)

* E335 Sole sodowe kwasu winowego (i) Mono (ii) dwusodowa (przeciwutleniacz)

* E336 Sole potasowe kwasu winowego (i) Mono (ii) dwupotasowa (przeciwutleniacz)

* E337 Sól sodowo-potasowa kwasu winowego (przeciwutleniacz)

* E338 Kwas fosforowy (regulator kwasowości)

* E339 Fosforany sodu (i) Mono (ii) dwu (iii) trójsodowy (regulatory kwasowości)

* E340 Fosforany potasu (i) Mono (ii) dwu (iii) trójpotasowy (przeciwutleniacz)

* E341 Fosforany wapnia (i) Mono (ii) dwu (iii) trójwapniowy (zagęstnik) (środek spulchniający)

* E343 Fosforany magnezu (i) Mono (ii) dwumagnezowy (przeciwutleniacz) (środek spulchniający) (Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z listy kolejną dyrektywą UE)

* E350 jabłczan sodu (i) – dwusodowy (ii) – wodorosodowy (regulator kwasowości)

* E351 Jabłczan potasu (regulator kwasowości)

* E352 (i) jabłczan wapnia (ii) wodorojabłczan wapnia

* E353 Kwas metawinowy (Kwas diwinowy) (emulgator)

* E354 Winian wapnia (emulgator)

* E355 Kwas adypinowy (regulator kwasowości)

* E356 Adypinian sodu (regulator kwasowości)

* E357 Adypinian potasu (regulator kwasowości)

* E363 Kwas bursztynowy (regulator kwasowości)

* E365 fumaran sodu (regulator kwasowości)

* E366 fumaran potasu (regulator kwasowości)

* E367 Fumaran wapnia (regulator kwasowości)

* E370 I,4-Heptonolakton (regulator kwasowości)

* E375 Kwas nikotynowy (Niacyna, Witamina B3) (utrwalacz barwy) [PAR]

* E380 Cytrynian triamonu (regulator kwasowości)

* E381 Amonocytrynian żelaza (regulator kwasowości)

* E385 Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA (EDTA wapniowo-disodowy)

E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.) 

* E400 Kwas alginowy (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

* E401 Alginian sodu (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

* E402 Alginian potasu (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

* E403 Alginian amonu (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)

* E404 Alginian wapnia (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

* E405 Alginian propylenowo-glikolowy (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)

* E406 Agar (zagęstnik) (środek żelujący)

* E407 Karagen (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator) [PAR]

* E407a Przetworzony wodorost morski Eucheuma (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

* E410 Mączka chleba świętojańskiego (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)

* E412 Guma guar (zagęstnik) (stabilizator)

* E413 Tragakanta (zagęstnik) (emulgator) [PAR]

* E414 Guma arabska (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator) [PAR]

* E415 Guma ksantanowa (zagęstnik) (stabilizator) [GM]

* E416 Guma karaya (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator) [PAR]

* E417 Guma Tara (zagęstnik) (stabilizator)

* E418 Guma gellan (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)

* E420 Sorbitol (i) Sorbitol (ii) Syrop sorbitolowy (emulgator) (środek słodzący) (środek zwilżający)

* E421 Mannitol (środek przeciwspieniający) (środek słodzący)

* E422 Glicerol (emulgator) (środek słodzący) [AO]

* E425 Konjac (i) Konjac guma (ii) Konjac glukomannan (emulgator)

* E430 Polioksyetylen (8) stearynian (emulgator) (stabilizator) [PAR] [AO]

* E431 Polioksyetylen (40) stearynian (emulgator) [AO]

* E432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [AO]

* E433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [AO]

* E434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [AO]

* E435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [AO]

* E436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [AO]

* E440 Pektyny (i) pektyna (ii) pektyna amidowana (emulgator)

* E441 Żelatyna (emulgator) (środek żelujący) [AO]

* E442 Fosfatydy amonu (emulgator) [AO]

* E444 Izomaślan octanu sacharozy (emulgator)

* E445 Estry glicerolu i żywicy roślinnej (emulgator)

* E450 Difosforany (i) Difosforan disodowy (ii) Difosforan trisodowy (iii) Difosforan tetrasodowy (v) Difosforan tetrapotasowy (vi) Difosforan diwapniowy (vii) Diwodoro-difosforan wapnia (emulgator)

* E451 Trifosforany (i) Trifosforan pentasodowy (ii) Trifosforan pentapotasowy (emulgator)

* E452 Polifosforany (i) Polifosforan sodu (ii) Polifosforan potasu (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy (iv) Polifosforan wapnia (emulgator)

* E459 β-cyklodekstryna (emulgator)

* E460 Celuloza (i) Celuloza mikrokrystaliczna (ii) Celuloza sproszkowana (emulgator)

* E461 Metyloceluloza (emulgator)

* E462 Etyloceluloza (emulgator)

* E463 Hydroksypropyloceluloza (emulgator)

* E464 Hydroksypropylometyloceluloza (emulgator)

* E465 Etylometyloceluloza (emulgator)

* E466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) (emulgator)

* E468 Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana (emulgator) (Uwaga: Ten dodatek może być w przyszłości usunięty z listy)

* E469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza (emulgator)

* E470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych (emulgator) (środek przeciw spienianiu) [AO]

* E470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu (emulgator) (środek przeciw spienianiu) [AO]

* E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (emulgator) [LGM] [AO]

* E472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (emulgator) [GM] [AO]

* E472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (emulgator) [możliwość AO]

* E472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym (emulgator) [możliwość AO]

* E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (emulgator) [AO]

* E472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym (emulgator) [AO]

* E472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego (emulgator) [AO]

* E473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (emulgator) [GM] [AO]

* E474 Sacharoglicerydy (emulgator) [AO]

* E475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (emulgator) [GM] [AO]

* E476 Polirycynoleinian poliglicerolu (emulgator) [GM] [AO]

* E477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (emulgator) [GM] [AO]

* E478 Laktydowane estry kwasów tłuszczowych z glicerolem i 1-propanem (emulgator) [AO]

* E479b Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych (emulgator) [LGM] [możliwość AO]

* E481 Stearyoilomleczan sodu (emulgator) [AO]

* E482 Stearyoilomleczan wapnia (emulgator) [AO]

* E483 Winian stearylu (emulgator) [AO]

* E491 Monostearynian sorbitolu (emulgator) [GM] [AO]

* E492 Tristearynian sorbitolu (emulgator) [AO]

* E493 Monolaurynian sorbitolu (emulgator) [AO]

* E494 Monooleinian sorbitolu (emulgator) [AO]

* E495 Monopalmitynian sorbitolu (emulgator) [AO]

E500–E599 (środki pomocnicze)

* E500 Węglany sodu (i) Węglan sodu (ii) Wodorowęglan sodu (iii) Półtorawęglan sodu (regulator kwasowości) (środek spieniający)

* E501 Węglany potasu (i) Węglan potasu (ii) Wodorowęglan potasu (regulator kwasowości)

* E503 Węglany amonu (i) Węglan amonu (ii) Wodorowęglan amonu (regulator kwasowości)

* E504 Węglany magnezu (i) Węglan magnezu (ii) Wodorowęglan magnezu (regulator kwasowości) )środek przeciw spienianiu)

* E507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) (kwas)

* E508 Chlorek potasu (środek żelujący) (kondycjonowanie)

* E509 Chlorek wapnia (środek maskujący) (środek wiążący)

* E510 Chlorek amonu (regulator kwasowości) (środek ulepszający)

* E511 Chlorek magnezu (środek wiążący)

* E512 Chlorek cyny (przeciwutleniacz)

* E513 Kwas siarkowy (kwas)

* E514 Siarczany sodu (i) Siarczan sodu (ii) Wodorosiarczan sodu (regulator kwasowości)

* E515 Siarczany potasu (i) Siarczan potasu (ii) Wodorosiarczan potasu (kondycjonowanie)

* E516 Siarczan wapnia (środek maskujący) (Środek ulepszający) (środek wiążący)

* E517 Siarczan(VI) amonu [Środek ulepszający]

* E518 Siarczan magnezu, Sól Epsom (regulator kwasowości) (środek wiążący)

* E519 Siarczan miedzi (konserwant)

* E520 Siarczan glinu (środek wiążący)

* E521 Siarczan sodowo-glinowy (środek wiążący)

* E522 Siarczan potasowo-glinowy (regulator kwasowości)

* E523 Siarczan amonowo-glinowy (regulator kwasowości)

* E524 Wodorotlenek sodu (regulator kwasowości)

* E525 Wodorotlenek potasu (regulator kwasowości)

* E526 Wodorotlenek wapnia (regulator kwasowości) (środek wiążący)

* E527 Wodorotlenek amonu (regulator kwasowości)

* E528 Wodorotlenek magnezu (regulator kwasowości)

* E529 Tlenek wapnia (regulator kwasowości) (środek ulepszający)

* E530 Tlenek magnezu (regulator kwasowości) (środek przeciwspieniający)

* E535 Żelazocyjanek sodu (regulator kwasowości) (środek przeciwspieniający)

* E536 Żelazocyjanek potasu (środek przeciwspieniający)

* E538 Żelazocyjanek wapnia (środek przeciwspieniający)

* E540 Difosforan dwuwapniowy (regulator kwasowości) (emulgator)

* E541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny (emulgator)

* E542 Fosforany z kości (środek przeciwspieniający) [AO]

* E543 Polifosforan wapniowo-potasowy

* E544 Polifosforan wapnia (emulgator)

* E545 Polifosforan glinu (emulgator)

* E550 Szkło wodne (środek przeciwspieniający)

* E551 Krzemionka (emulgator) (środek przeciwspieniający)

* E552 Krzemian wapnia (środek przeciwspieniający)

* E553a (i) Krzemian magnezu (ii) Trikrzemian magnezu (środek przeciwspieniający)

* E553b Talk (środek przeciwspieniający) [PAR]

* E554 Krzemian glinowo-sodowy (środek przeciwspieniający)

* E555 Krzemian glinowo-potasowy (środek przeciwspieniający)

* E556 Krzemian glinowo-wapniowy (środek przeciwspieniający)

* E558 Bentonit (środek przeciwspieniający)

* E559 Krzemian glinu (Kaolin) (środek przeciwspieniający)

* E570 Kwasy tłuszczowe (środek przeciwspieniający) [GM] [AO]

* E572 Stearynian magnezu (emulgator) (środek przeciwspieniający) [GM] [AO]

* E574 Kwas glukonowy (regulator kwasowości)

* E575 Lakton kwasu glukonowego (regulator kwasowości) (środek maskujący)

* E576 Glukonian sodu (środek maskujący)

* E577 Glukonian potasu (środek maskujący)

* E578 Glukonian wapnia (środek wiążący)

* E579 Glukonian żelazawy (barwnik)

* E585 Mleczan żelazawy (barwnik) [AO]

E600–E699 (wzmacniacze smaku)

* E620 Kwas glutaminowy (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [GM]

* E621 Glutaminian sodu (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [LGM]

* E622 Glutaminian potasu (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [GM]

* E623 Diglutaminian wapnia (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [GM]

* E624 Glutaminian monoamonowy (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [GM]

* E625 Diglutaminian magnezu (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [GM]

* E626 Kwas guanylowy (wzmacniacz aromatu)

* E627 Guanylan disodowy, (wzmacniacz aromatu) [GM]

* E628 Guanylan dipotasowy (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [GM]

* E629 Guanylan wapnia (wzmacniacz aromatu)

* E630 Kwas inozynowy (wzmacniacz aromatu)

* E631 Inozynian disodowy (wzmacniacz aromatu) [AO]

* E632 Inozynian dipotasowy (wzmacniacz aromatu)

* E633 Inozynian wapnia (wzmacniacz aromatu)

* E634 Rybonukleotydy wapnia (wzmacniacz aromatu) [AO]

* E635 Rybonukleotydy disodowe (wzmacniacz aromatu) [AO]

* E636 Maltol (wzmacniacz aromatu)

* E637 Etylomaltol (wzmacniacz aromatu)

* E640 Glicyna i jej sól sodowa (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [AO]

* E650 Octan cynku

E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne)

* E900 polisiloksan (środek przeciwspieniający) (substancja przeciwzbrylająca)

* E901 Wosk pszczeli biały i żółty (nabłyszczacz)[PAR] [AO]

* E902 Wosk candelilla (nabłyszczacz)

* E903 Wosk carnauba (z liści palmy brazylijskiej) (nabłyszczacz) [PAR]

* E904 Szelak (nabłyszczacz) [AO]

* E905 Wosk mikrokrystaliczny (nabłyszczacz)

* E907 Wosk krystaliczny (nabłyszczacz)

* E910 L-cysteina [AO]

* E912 Estry kwasu montanowego

* E913 Lanolina (nabłyszczacz) [AO]

* E914 Utleniony wosk polietylenowy (nabłyszczacz)

* E915 Estry Kolofanu (nabłyszczacz)

* E920 Chlorowodorek L-cysteiny (substancja ulepszająca) [AO]

* E921 Monowodzian chlorowodorku L-cysteiny (substancja ulepszająca) [AO]

* E924 Bromek potasu (substancja ulepszająca)

* E925 Chlorine (konserwant) [wybielacz]

* E926 ditlenek chloru (konserwant) [wybielacz]

* E927b Karbamid (substancja ulepszająca)

* E928 Nadtlenek benzoilu (substancja ulepszająca)

* E930 Nadtlenek wapnia (substancja ulepszająca)

* E938 Argon [gaz do pakowania]

* E939 Hel [gaz do pakowania]

* E941 Azot [gaz do pakowania]

* E942 Podtlenek azotu [gaz nośny]

* E943a Butan [gaz nośny]

* E943b Izobutan [gaz nośny]

* E944 Propan [gaz nośny]

* E948 Tlen [gaz do pakowania]

* E949 Wodór

* E950 Acesulfam K (substancja słodząca)

* E951 Aspartam (substancja słodząca)

* E952 Kwas cyklaminowy oraz jego sole: sodowa i wapniowa (substancja słodząca)

* E953 Izomaltoza (substancja słodząca)

* E954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa (substancja słodząca)

* E955 Sukraloza

* E957 Taumatyna (substancja słodząca) [wzmacniacz smaku]

* E959 Neohesperydyna DC (substancja słodząca)

* E965 Maltitol (i) Maltitol (ii) Syrop maltitolowy (substancja słodząca) (stabilizator) (substancja utrzymująca wilgotność)

* E966 Laktitol (substancja słodząca) [AO]

* E967 Ksylitol (substancja słodząca)

* E999 Ekstrakty Quillaia (substancja pianotwórcza)

E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne)

* E1103 Inwertaza (stabilizator)

* E1105 Lizozym (konserwant)

* E1200 Polidekstroza (stabilizator) (zagęstnik) (substancja utrzymująca wilgotność) [Carrier]

* E1201 Poliwinylopirolidon (stabilizator)

* E1202 Poliwinylopolipirolidon [Carrier] (stabilizator)

* E1400 Dekstryna (stabilizator) (zagęstnik)

* E1401 Skrobia modyfikowana (stabilizator) (zagęstnik)

* E1402 Skrobia modyfikowana zasadami (stabilizator) (zagęstnik)

* E1403 Skrobia bielona (stabilizator) (zagęstnik)

* E1404 Skrobia utleniona (emulgator) (zagęstnik)

* E1410 Fosforan monoskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)

* E1412 Fosforan diskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)

* E1413 Fosforowany fosforan diskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)

* E1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy ([emulgator]) (zagęstnik)

* E1420 Acetylowana skrobia, monooctan skrobi (stabilizator) (zagęstnik)

* E1421 Acetylowana skrobia, monooctan skrobi (stabilizator) (zagęstnik)

* E1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)

* E1423 Acetylowany glicerol diskrobiowy (zagęstnik)

* E1430 Glicerol dwuskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)

* E1440 Hydroksypropyloskrobia ([emulgator]) (zagęstnik)

* E1441 Hydroksypropylo glicerol dwuskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)

* E1442 Fosforan hydroksypropylodwuskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)

* E1450 Bursztynian sodowo oktenylo skrobiowy ([emulgator]) (stabilizator) (zagęstnik)

* E1451 Acetylowana skrobia utleniona ([emulgator]) (zagęstnik)

* E1505 Cytrynian trietylowy (stabilizator piany)

* E1510 Etanol

* E1518 Trójoctan glicerolu trójacetyna (substancja utrzymująca wilgotność)

* E1520 Glikol 1,2-propylenowy (substancja utrzymująca wilgotność)

About these ads

Odpowiedzi: 4 to “E – Lista szkodliwych dodatków do żywności”

  1. A Says:

    aspartam to neurotoksyna! unikac za wszelką cenę!

  2. Olek Says:

    Wodór jest paliwem życia – JEST NIEZWYKLE POTRZEBNY W ORGANIZMIE. Ma wpływ na potencjał oksydo-redukcyjny środowiska wodnego człowieka i zmniejsza destrukcyjne efekty stresu oksydacyjnego!
    http://www.zyciodajna.pl

  3. Robin Says:

    Etanol szkodliwy?!

    • Prince Says:

      Pewnie. Alkohol jest jedną z popularniejszych trucizn :)


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 377 other followers

%d bloggers like this: