Jajka – kilka ciekawostek


Jak co roku w czasie wielkanocnego śniadania wiele osób ma iście hamletowski dylemat – jeść albo nie jeść – a problem dotyczy oczywiście jajek.

Powszechny mit dotyczący jajek głosi, iż nie wolno spożywać więcej niż 3 szt. na tydzień z uwagi na wysoką zawartość cholesterolu. Współczesna wiedza poparta doświadczeniami jest bardzo przychylna jajkom i wkłada do lamusa poglądy wielu cholesterolofobów. Okazuje się, że w jednym jajku jest ok. 180 mg cholesterolu, czyli ok. 10% tego, co jest dziennie produkowane w organizmie. Najnowsze badania wyraźnie potwierdzają, że jajko nie bez powodu uchodzi we wszystkich kulturach za symbol życia.

Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego niż jaja.
Białko jaja zostało uznane przez organizację FAO/WHO za międzynarodowy wzorzec przyswajalności składników odżywczych ( białko jest przyswajalne w 94%, tłuszcz w 95%, węglowodany w 98%, związki mineralne w 76%). Przy całym bogactwie składników dwa duże jaja to tylko 150 kcal !

A jeśli nasze wątpliwości nadal nie zostały rozwiane mamy do wyboru jajka, które cholesterolu praktycznie nie posiadają.

Ojciec Jan Grande, jeden z największych autorytetów w historii polskiego ziołolecznictwa poleca swoim pacjentom spożywanie nawet 12 jaj tygodniowo

Warto wiedzieć, że cholesterol zawarty w jajkach nie jest szkodliwy, gdyż obecna w nich lecytyna i cholina przeciwdziałają miażdżycy cholesterolowej. Ponadto współczesna wiedza i praktyka zootechniczna pozwala wzbogacać jaja w naturalny sposób – poprzez odpowiednie żywienie niosek wprowadzając takie substancje jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz witaminy A i E, a także mikroelementy (w tym: selen, jod, krzem). Są to zatem substancje niezbędne do funkcji życiowych, sprzyjające zachowaniu młodości.

Szkoda, że bez uzasadnienia często w wielu gabinetach lekarskich zakazuje się spożycia jaj, a przecież jest to przede wszystkim żywność niskokaloryczna i pełnowartościowa.

Jaja zielononóżek

Kury zielononóżki są bardzo odporne na choroby. Nie nadają się do chowu klatkowego a jedynie do hodowli ekologicznej. Bardzo umiejętnie wykorzystują pokarm dostępny na naturalnych pastwiskach, dzięki czemu ich jajka są bardzo smaczne i wartościowe. Jaja zielononóżek z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych są doskonałym źródłem cennych aminokwasów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy B12 oraz E. Jaja te mają genetycznie obniżoną o około 30% zawartość cholesterolu oraz zwiększoną lecytyny. Można śmiało powiedzieć, że mają one wszelkie prawo do miana żywności funkcjonalnej.

Jaja przepiórek

Jaja przepiórcze mają skład znacznie bogatszy od jaj kurzych. Zawierają mniej tłuszczu oraz więcej cennych aminokwasów egzogennych, co sprawia że mają wyjątkową wartość biologiczną. Jest to też jedno z najlepszych źródeł dobrze przyswajalnego fosforu a także żelaza, miedzi, cynku i witamin z grupy B. Białko jaj przepiórczych zawiera lizozym – czynnik hamujący rozwój drobnoustojów i mikroorganizmów. Dzięki swym właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym lizozym podnosi odporność organizmu. Podobnie jak jaja zielononóżek zawierają niewiele cholesterolu. Jaja przepiórcze zwykle są polecane osobom uczulonym na białko jaja kurzego, gdyż są mniej alergizujące.

Autorem artykułu jest Katarzyna Szymańska

http://cholesterolldl.wordpress.com/

About these ads

Odpowiedzi: 6 to “Jajka – kilka ciekawostek”

  1. infernal20 Says:

    ja sporzywam ok. 10 całych jaj dziennie zrobiłem badania cholesterolu przed tym i po 12 tyg. mała ciekawostka stosunek dobrego do złego uległ dużej poprawie , ogólny cholesterol w normie. 2 różnica w diecie usunołem zborza ,produkty wysoko przetworzone i fruktoze oganiczyłem maksymalnie do 20 gram dziennie…

  2. Portados Says:

    Pamiętajcie jajka tylko z cyfrą 0 lub 1 lub brak cyfr(małe chówy nie objęte znakowaniem)
    2 surowe jajka+miód co rano. Jak ktoś ma mikser to można wrzucić jeszcze warzywa i zboża)

    Jajko to środowisko i zarodek nowego życia- jak to może być niezdrowe? Młode osoby powinnny jeść całe jajka, osoby starsze zdecydowanie rzadziej białko. Jeśli macie pewne źródło to na surowo bez odparzania, jeśli nie odkazić srebrem koloidalnym- lub gorącą wodą odkazić skorupkę ale nie wkłądać do gorącej wody na dłużej bo zniszczycie enzymy.
    Jajka gotowane na miękko i jajecznika jak najbardziej kto nie lubi na surowo. Wierzyć tylko jednemu- żołądkowi.

  3. pokarm Says:

    12 tygodniowo to sporo – ale faktycznie jajka są bardzo smaczne – oby tylko to były jaja ekologiczne a przynajmniej z wolnego wybiegu

  4. kuba Says:

    „Jaja te mają genetycznie obniżoną o około 30% zawartość cholesterolu oraz zwiększoną lecytyny.” – czy to znaczy ze sa składasne przez organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) ?!!!

    • Jacolo Says:

      Ty jak przejąłeś jakieś cechy genetyczne to też jesteś zmodyfikowany genetycznie?

  5. widz Says:

    co do cholesterolu, to chyba około 90% jego wytwarza nasz własny organizm i wiem to od 20stu chyba lat. mogę tu się nieco mylić co do danych.
    I tak np. zupełnie szczupła osoba, ale mająca choleryczny charakter może sobie jeść same warzywka, a będzie miała wysoki hdl i ldl ; osoba o niespożytej energii – to samo. adrenalina powstaje z cholesterolu i teraz trzeba skojarzyć te fakty. cholesterol to po prostu jakby magazyn awaryjnej energii. oczywiście nie jest to regułą bez odstępstw.
    co do jedzenia w ogóle, to dobrze jest mieć zdrowy rozsądek i umiar. jaja zawierają sporo białka (dobrego) , tyle , że ono obciąża nery, bo trawienie białka jest procesem uwadniania i trzeba po białku dużo pić. w ogóle to nie potrzeba nam jego zbyt wiele.
    smacznego.


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Follow

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Join 378 other followers

%d bloggers like this: