Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!


Przemysł stosuje się różne glutaminiany (glutaminian sodu, glutaminian potasu, glutaminian wapnia i kwas glutaminowy) a ich działanie jest prawie że identyczne. Pozostańmy więc przy ogólnej nazwie glutaminian.

Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem. Jest to związek aminokwasowy wywołujący uzależnienie, który przechodząc poprzez komórki śluzowe do krwi a dzięki temu bezpośrednio do mózgu, szkodzi i zakłóca prace mózgu. Dzieje się tak, ponieważ molekuły glutaminianu ze względu na swoją wielkość bez oporu przekraczają barierę krew-mózg (blood-brain barrier)

Glutaminian jako narkotyk
W odróżnieniu od innych narkotyków nie powoduje on żadnych halucynacji czy stanów „high”, tylko wywołuje „tylko” sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego.

Doświadczenia ze zwierzętami pokazują trwałe uszkodzenia mózgu
Polepszacz smaku glutaminian podano w ramach doświadczeń szczurom serwując im zupy w proszku czy chipsy ziemniaczane. Trwałe uszkodzenia mózgu ujawniły się u wszystkich zwierząt a u ciężarnych szczurów embriony nie były w stanie wytworzyć sprawnie funkcjonującego systemu nerwowego. Takie noworodki nie byłyby w stanie przeżyć w przyrodzie na wolności. Przy poważnych uszkodzeniach mózgu np.: udarze mózgu do uszkodzenia dochodzi nie tylko poprzez brak tlenu ale przede wszystkim poprzez wydzielający się ze zniszczonych komórek glutaminian.

Glutaminian szkodliwy także dla oczu
Jeśli ktoś przez dłuższy czas stosuje pożywienie zawierające polepszać smaku glutaminian sodu ryzykuje swój wzrok. Ten fakt potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Hirosaki w Japonii (Prof. Dr. Hiroshi Ohguro) według gazety New Scientist. W doświadczeniach na szczurach udowodniono, że żywność o wysokiej zawartości Glutaminianu trwale uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do utraty wzroku.

Polepszacze smaku mogą się kumulować
Prof. Dr. Hiroshi Ohguro potwierdził że w ramach jego badań stosował duże ilości Glutaminianu. Nie chciał jednak określać minimalnej granicy, ponieważ glutaminian potrafi latami się odkładać a jego szkodliwość objawia się z opóźnieniem. Według Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry (Glaukomia) bez typowego podwyższonego ciśnienia w oku.

Badania Dr. Russella Blaylock’a dowiodły, że komórki nowotworowe, do których dostarczane jest MSG (także Aspartam), wykazują wzmożoną aktywność do rozprzestrzeniania się w organizmie i tworzenia przerzutów.
Włoscy naukowcy przeprowadzili szereg badań na (biednych) szczurach. Przez całe życie, podawano szczurom MSG, aż do ich „naturalnej” śmierci. Stwierdzono liczne zachorowania na białaczkę i nowotwory węzłów chłonnych.

Dr Blaylock odkrył występowanie receptorów glutaminowych poza mózgiem, we wszystkich organach i tkankach. Odpowiadają one za wychwytywanie naturalnego kwasu glutaminowego, potrzebnego w organizmie. Kiedy jednak zjesz posiłek, zawierający glutaminian sodu, jego stężenie we krwi wzrasta 20-krotnie w porównaniu do stężenia kwasu glutaminowego po naturalnym posiłku. Nawet jednokrotne spożycie bogatego w MSG posiłku może spowodować biegunkę ( Czy na pewno nigdy nie miałeś/aś rozwolnienia po wizycie w McDonalds? ). Długotrwałe spożywanie pożywienia zawierającego MSG może wywołać Zespół Jelita Drazliwego (Irritable Bowel Syndrome, IBS), paskudną przypadłość. Braki magnezu w organizmie powodują hiperaktywność receptorów glutaminowych. Dr Blaylock powiązuje również znaczne zwiększenie liczby zgonów spowodowanych nagłą śmiercią sercową (sudden cardiac death ), ze zwiększonym spożyciem Glutaminianu sodu. Jeśli masz problemy z sercem – szczególnie przed wysiłkiem fizycznym – nie pij „dietetycznych” i „energetycznych” napojów i zwracaj uwagę na przyjmowane wcześniej pożywienie !

Udowodniono również kluczowy wpływ MSG na „epidemię” otyłości wśród dzieci i młodzieży w USA (obecnie także w Europie). Smażone przekąski, takie jak Chipsy ziemniaczane czy Chrupki Kukurydziane, zawierają wielonasycone kwasy tłuszczowe oraz tzw. Tłuszcze Trans – których wpływ na występowanie otyłości został udowodniony już kilkadziesiąt lat temu. Jeśli zawierają także dodatki przyprawowe (a przecież wszystkie chipsy maja jakiś „smak”), receptę na opasły brzuszek mamy gotową – zamknięta w kolorowym, szeleszczącym opakowaniu.

MSG, tak jak Aspartam i kilka innych substancji, jest Ekscytotoksną – wg. Wikipedii ekscytotoksycznośc jest to „patologiczny proces, w którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne związki chemiczne.”. Swego czasu w USA wybuchł skandal, którego powodem było dodawanie przez producentów żywności MSG, do produktów dla NOWORODKÓW i małych dzieci ! Ekscytotoksyny to silnie toksyczne substancje, które są w stanie „otworzyć” barierę oddzielająca mózg od krwi (bbb), co w znacznym stopniu zwiększa ryzyko zachorowania na poważne schorzenia neurologiczne (skleroza, Choroba Alzheimera) i wiele innych chorób.

Czytajcie etykiety na produktach!

http://smartfood-pl.blogspot.com/

http://www.ehrenfeld.pl/

About these ads

Odpowiedzi: 69 to “Glutaminian sodu (E621) w większości produktów – bardzo szkodliwy!”

  1. Rastamagda Says:

    Od trzech tygodni pracuję w fabryce gdzie pakujemy duże paczki o dużej zawartosci glutaminianu ,kwasu cytrynowego i wielu innych typu E. chyba poszukam pracy gdzies indziej albo znowu pójdę na bezrobocie.

  2. dariusz Says:

    Prof. Dr. Hiroshi Ohguro może to być wyjaśnieniem fenomenu dlaczego tak wiele pacjentów we wschodniej Azji choruje na specjalną formę jaskry – Chinczycy tez mają dietę bogatą w MSG a nie mają tej przypadłości. Jest to choroba Japończyków nie całej Azji. Co ciekawe Japończycy używają MSG od czasów przed II WŚ. mimo to choroby neurodegeneracyjne o które w głównej mierze jest posądzany w tym kraju są najniższe.
    „Badania Dr. Russella Blaylock’a” to mnie zawsze rozśmiesza jakie badania? pokaż mi je! ten człowiek nie przeprowadził na ten temat żadnych badań napisał tylko książkę i został okrzyknięty szarlatanem roku.
    „To tak jak z witaminą C syntetyczną i tą , która znajduje się w warzywach i owocach. ta pierwsza jest zwyczajnie szkodliwa a naturalna jest bardzo potrzebna mimo że to niby to samo.” tu autor tego tekstu pokazuje brak elementarnej wiedzy. Szkodliwa? widać że chemii to ty nigdy nie miałeś. Witamina c występująca naturalnie występuje razem z błonnikiem przez co jest lepiej absorbowana tak poza tym jest to identyczny wzór chemiczny pod względem struktury i budowy jest identyczna więc jak może być bardziej szkodliwa. Pada tu w wielu komentarzach słowo chemia drodzy komentujący wszystko jest chemią woda powietrze nawet wy!. Co do trucizny jak powiedział ojciec toksykologji Paracelsus ” Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną” także patrząc na badania należy sprawdzać dawkę stosowaną bowiem nawet tak cudowny napój jak zielona herbata przy b. dużych ilościach działa toksycznie na wątrobę , nawet zbyt duża ilość wody jest szkodliwa.

  3. Wiola Says:

    Witam. Dzis nareszcie trafiłam do lek. rodz. z uczuleniem. Paskudnym uczuleniem, które próbowałam rozgryźć od 5-ciu m-cy. Wyglądam jak poparzona pokrzywą. I chol….e swędzi. Nie da się nie drapać. Aż mi wstyd jak mnie złapie gdzieś w miejscu publicznym. Prawdopodobieństwo uczulenia-glutaminian. Dziś jest wt. Na pon. mam umówione wizyty u 2 lek. specjalistów. Zobaczymy co oni na ten stan powiedzą. Dziś pozdrawiam. cdn.

    • karis Says:

      no i co dalej z tym uczuleniem, pytam bo podobne objawy ma moja córka po posiłkach
      pozdrawiam kris

  4. sceptyk Says:

    Azjaci od wieków zażerają się…

    • Jacolo Says:

      Rozróżniasz naturalne związki od syntetycznych? To tak jak z witaminą C syntetyczną i tą , która znajduje się w warzywach i owocach. ta pierwsza jest zwyczajnie szkodliwa a naturalna jest bardzo potrzebna mimo że to niby to samo.

  5. Evik Says:

    http:… a tu pisza ze glutaminiany nie sa szkodliwe! nie wiadomo w co wierzyć :(

    • Jacolo Says:

      Sprawdź na sobie, tylko nie płacz za kilka lat jak będziesz miał raka przewodu pokarmowego. Takie artykuły sponsorowane przez przedstawicieli żywienia można sobie do śmietnika wstawić :)

  6. ala Says:

    no to zobaczcie jeszcze historie MSG

    http://alebigos.blogspot.com/2012/09/mae-smakowite-g.html

  7. teresa Says:

    Dlaczego zatem nie wprowadzic zakazu stosowania glutaminianiu skoro eksperyment japonski wylazal u szczurow utrate wzroku.Podobny efekt daje spozycie mniejszych ilosci przez dziesieciolecia.Jaskra z normalnycm cisnieniem wewnatrzgalgowym nie wystepuje przed 40-tka. Jest szkodliwy dla oczu,,Po dluzszym spozywaniu w malych ilosciach komorki nowotworowe wykazuja wzmozona aktywnosc (bialaczka,nowotwory wezlow chlonnych. Nie stosuje w kuchni.Nie jadam zup z torebek,przypraw.Mam dzialke na której rosna rozne ziola obok jarzyn oraz magi.Liscie jej przypominja do zludzenie pietruszke ale o duzych lisciach,pachnie maggi.Nie jem fast foofow,soki robie sama. Dawniej jak pamietam swoje czasy dzieciece,nie bylo tego syfu i dzieki temu dzis jako osoba juz nie mloda jestem zdrowa. Moja mama ma 81 lat i cieszy sie dobrym zdrowiem.

    • beata Says:

      Tak trzymaj popieram w 100%

    • Joanna Says:

      myślę i stosuję wszystko tak samo jak Ty :) witaj w klubie świadomych :) pozdrawiam

  8. Kinga Says:

    W głowie mi się nie mieści głupota ludzi, którzy mimo, że wiedzą o szkodliwości chemii w jedzeniu nic sobie z tego nie robią. Ja, choć mam „tylko” 13 lat, jak przeczytałam o Aspartamie, Glutaminianie sodu itp. to zawsze na zakupach w markecie sprawdzam etykietki opakowań. A że w Niemczech, gdzie mieszkam, jest jeszcze gorzej i jedzenie jest strasznie przetworzone to i tak udaje się uniknąć tej całej chemii.

    I naprawde denerwujące są komentarze typu: „to jest wszędzie i nie da się tego uniknąć”- da się tylko trzeba się postarać.

    Zachęcam wszystkich do bardziej świadomego wyboru żywności :)
    pozdrawiam

    • Joanna Says:

      świetnie to opisałaś :) również mieszkam w Niemczech i też daję radę bez jakiejkolwiek chemii.było ciężko,ale jak się bardzo chce to potem jest łatwizna i zdrowie :)

    • Opss Says:

      Swiadomy wybor to wybor m-dzy dzuma a chlera

  9. radziu Says:

    Ostatnio na jednym z produktów widzę napis „Bez konserwantów” kupuję, w domu okazuje się że zawiera Glutaminian. Czy producent ma prawo sugerować takim napisem, że kupujemy produkt bezpieczny a jednocześnie walić do składu ten syf?

    • Jacolo Says:

      Glutaminian to nie konserwant, jest to polepszacz smaku, bardziej szkodliwy niż wszystkie konserwanty razem wzięte. Także producent jest czysty, konserwantów niema, ale za to jeszcze lepszą niespodziankę załadował.

    • Joanna Says:

      to są właśnie przepisy praw UE…UE pozwala na trucie ludzi,ba nawet nakazuje mordować populację

  10. Gość Says:

    http://www.niam.pl/pl/produkty/3555-e635_rybonukleotydy_disodowe

    E635 silniejszy niż glutaminian sodu

  11. Glutaminian sodu na cenzurowanym. « Optimisticker – Tylko pozytywne informacje! :-) Says:

    […] Kto chciałby jeść “gluta”, w dodatku bardzo niebezpiecznego dla zdrowia…? Dodaj do ulubionych:LubięBądź pierwszą osobą, która doda ten do listy ulubionych. […]

  12. piotrk Says:

    Zajmuję się tematem żywności zawodowo (choć jestem amatorem w tej dziedzinie)… kompendium wiedzy z tego zakresu nie napisze… Jeżeli jest wśród was ktoś kto miałby ochotę na własnej skórze przekonać się jak proste może być wyeliminowanie glutaminianu sodu ze swojej diety, to jestem otwarty… Dokładnie przeczytałem wszystkie wpisy i podoba mi się to, że wiecie co jecie… ja znam sposób na to jak zrobić swoje własne przyprawy i królującą kostkę rosołową. Poza tym,; chleb, sery, soki, przetwory typu Gerber, dżemy, powidła, koncentraty, dosłownie…. jeżeli ktoś ma takie życzenie może zrezygnować z gotowych produktów na zawsze, wspierając tym samym( Panią Hanie ) której mały osiedlowy sklepik jest na skraju bankructwa. Brzmi to wręcz jak utopia lecz jest możliwe:)

    • Jerzy Marszałek Says:

      Jestem zainteresowany tą wiedzą , pozdrawiam MJ

  13. Sanko1967 Says:

    Fajnie ze ktos sie tym przejmuje. W swoim otoczeniu
    przestalem juz nawet o takich rzeczach mowic.
    Kiedy slysze ,,nooo na cos umrzec trzeeeba,, albo ,,no przeciez chemia jest we wszystkim! nie unikniesz jej i tak,, po co sie tym przejmowac,, -jest mi przykro. Widze wtedy wyraznie, ze ludzi jest ZA DUZO…
    za duzo TAKICH ludzi. Wiec niech jedza i pija do woli. ogladajac seriale, teleturnieje, mecze , im nawet nie przeszkadzalaby plaska ziemia na czterech wielorybach.
    przykre ale prawdziwe. Dlatego demokracja nie ma sensu. Moze drastyczne maja pomysly panowie tego swiata , ale czasem wcale im sie nie dziwie.

    • Joanna Says:

      też tak myślę

    • Opss Says:

      Coz z tego? W ich planach dla tobie podobnym miejsca nie ma

  14. ala Says:

    Wczoraj kupiłam trilac dla dziecka po antybiotykoterapii, koleżanka poleciła i dopiero dziś doczytałam, że zawiera glutaminian sodu!

  15. Co oznacza E na produkcie? « WIERZE UFAM MIŁUJĘ Says:

    […] E 621, czyli glutaminian sodu – występuje w chipsach, daniach typu „instant”, sosach, wywarach mięsno-warzywnych (kostki rosołowe); stosowany jako sztuczny wzmacniacz smaku (jego nadmiar wywołuje bóle głowy, pocenie się) […]

  16. helicobacter Says:

    http://pl.wikipedia.org/wiki

    a tu mała niespodzianka

    Tylko bałwany opierają się na wiadomościach z wikipedi, gdzie każdy może napisać co mu się podoba, idź jeszcze pooglądaj tvn.

    • misia Says:

      Żyjesz w wolnym kraju – kup sobie parę kilo glutaminianu i wsuwaj do woli. Odlotu nie będzie ale za to radochy ile – sam apetyt. :)

  17. TOMASZ Says:

    Jestem młody 33l. Od dłuższego czasu bardzo słaby, senny, nieostry wzrok oraz czuje się głupszy :D. Do tego częste biegunki od ostatniego antybiotyku. Jestem przeciwnikiem leków od wielu lat lecz musiałem sięgnąć.
    Drążyłem temat sam i wydrążyłem. Od dziś mówię NIE GLUTAMINIANOM I ASPARTAMOWI
    Mam pytanie Co jeść? Przecież to jest jakaś tragedia. Patrząc na ludzi omijających mleko sery itp. To nie wyobrażam sobie co Wy jecie.
    Gdyby tak jeszcze omijać produkty mogące być skażone radioaktywnie to nie ma już nic do jedzenia.
    Pytanko Jeśli na opakowaniu pisze tylko „aromat” Co o tym sądzić

    • Paulina Este Says:

      Tomek odezwij sie do mnie- nie wiem,czy mnie pamietasz… podaje Ci e-maila: missdaisy211@yahoo.co.uk

    • Kacper Says:

      Witam , czasami Nasza nieświadomość lub zwykle niedouczenie produkuje leki . Używam dodatku w postaci soku – sa tam konserwanty , ale one sa naturalne – ale tez musza byc opisane tymi znacznikami E – ja tez myslalem ze to jest chemia . Nie przejmowalem sie tym . Ale jakis miesiac temu dowiedzialem sie ze te konserwanty sa naturalne – fakt stosuje sie chemiczne o tych samych nazwach , bo taniej – ale nie w tych produktach .
      Wiec zostaje nam sie tylko edukowac .

      http://monitorpolski.wordpress.com/2011/11/21/gwen-olsen-kompanie-farmaceutyczne-nie-chca-byscie-byli-zdrowi/

      Pozdrawiam Kacper .

    • magdalena Says:

      Moj drogi bylam vegetarianka z wyboru i jestem teraz veganka .Czego zaluje -to ,ze tak pozno przeszlam na veganizm.Uwierz mi nigdy nie bylam szczesliwsza.Kiedys szalalam za serami i innymi produktami mlecznymi.Dzis nie tesknie i nie zaluje!Pytam sie tylko po co do wszystkiego jest tak dodawane mleko (slodycze,i inne wyroby ) i inne polepszacze,aspartam.Odp.Po to by uzaleznic ludzi od tego shitu i powiem :rzuc to za nim bedzie za pozno veganizm to osttnia decha ratunku.A jak Ci malo popatrz na znajomych,rodzine ilu ludzi choruje na raki i inne badziewia cywilizacji….Pozdrawiam

    • Jacolo Says:

      Niektórzy są tak zaślepieni, że pomimo dowodów w postaci ich własnej chorej rodziny, wymyśla bajkę że to choroby cywilizacyjne, przecież tak wspaniałe przebadane, dopuszczone do sprzedaży jedzenie nie może być szkodliwe ;), niestety bardzo to jest przykre.

  18. anka Says:

    Jeszcze mały dopisek (nie wiem czemu, ale zjadło mi cytat w środku wypowiedzi).
    Korekta miała dotyczyć użycia takiego sformułowania: Przez całe życie, podawano szczurom MSG, aż do ich „naturalnej” śmierci.
    Pozdrawiam!

    • Opss Says:

      Sarkazm czy niewiedza? Naturalna znaczy ze nie nagla lub przy pomocy osob trzecich. Pomysl teraz co dostaja dzis szynki i bify, turky&chiken na sniadanko?

  19. anka Says:

    Mała korekta do głównego tekstu: wiadomo że szczury doświadczalne są biedne, więc myślę, że nie trzeba o tym wspominać (kto się ma tym przejąć, to i tak się przejmie, a kogo to nie obchodzi to nawet po dodaniu słowa „biedne” nadal nie będzie obchodzić). Drugie, ważniejsze: użycie cudzysłowu w tym zdaniu: wprowadza w błąd, bo sugeruje, że szczury przedwcześnie zostały zabite. A z artykułu bardziej wynika, że umarły na różne choroby wywołane podawaniem im glutaminianu.

    Jeśli chodzi o sam glutaminian (tak tu trafiłam), to spożycie jego w większej ilości (np. duża paczka chipsów) powoduje u mnie prawie zawsze dość silny ból głowy. Tak samo zupki w proszku.
    Glutaminian jest niestety prawie wszędzie (np. w kostkach rosołowych dodawanych do prawie każdych zup, w restauracjach zapewne też). Trzeba by prawie nic nie jeść, żeby się na niego nie narażać.

    • ktyy Says:

      anka kto Ci każe to wszystko jeść! Chipsy są strasznie tłuste. A Zupy? Ja nie wiem jak wygląda kostka rosołowa. Zupy przyrządzam wrzucając olbrzymie ilości warzyw do garnka, wszystkie z naciami (por, seler…). a glutaminian jest w parmezanie i dlatego parmezan jest tak znakomity.

    • a. Says:

      juz wiem dlaczego po chipsach z kawa b.czesto mialam bol glowy

  20. Vitalissa Says:

    Witam ponownie, jakiś czas temu pisałam o tym jak zdrowo się odżywiam i o tym że wyleczyłam się w ten sposób z alergii. Musze jeszcze raz potwierdzić szkodliwe działanie chemii na nasz organizm. 3 miesiące temu miałam wypadek, nie wychodziłam z domu prawie tyle samo czasu więc nie robiłam zakupów i byłam zmuszona jeść to co kupowali inni czyli produkty z chemią – oczywiście alergia powróciła 9straszny katar)poza tym zauważyłam brzydkie zmiany na skórze. Na szczęście od kilku dni znów jestem na chodzie i odtruwam się na nowo;-)nie chcę powoli wyniszczać mojego ciała. Pamiętajmy o tym, że chemia atakuje wszystko, wszystkie narządy i komórki a objawem może być tylko i aż alergia lub coś innego!
    Pozdrawiam
    Vitalissa

    • Beata Says:

      Witaj Vitalisso
      Wiem,że ten tekst umieściłas dawno temu,ale ja dopiero teraz na niego trafiłam.Napisz mi proszę,gdzie umieściłaś te teksty o tym jak wyleczyłaś się z alergii.Mam chorego synka,stosuję dietę,stosuję też naturalne metody ostatni krople dr Jonasza+homeopatia,ale na razie nie widzę efektów niestety:)Jesteśmy już bardzo zmęczeni alergią.Odezwij się proszę.
      pozdrawiam

    • Joanna Says:

      a ja wyleczyłam syna z astmy i alergii,oczywiście naturalnie :)

  21. Jan Paweł Tomaszewski Says:

    Witam serdecznie,

    Przyznam się i jest mi z tego powodu bardzo miło!
    Jak to powiadają skromnością światu się nie przysłużymy:)

    Odstawiłem GLUTAMINIAN SODU:)

    Tzn, pierwsza faza polegała, na świadomości, że to jest i jest złe.
    Później już tylko zwracanie uwagi na produkty jakie kupuje.
    Każda droga rozpoczyna się od pierwszego kroku. W tym przypadku, własnie świadomość, tego że można ” truć się mniej ” Pewnego procesu nie jesteśmy wstanie zatrzymać, tzn nie mamy wpływu na wszytko co na zewnątrz. Jednak, kiedy taka szansa jest zachęcam aby z niej skorzystać!

    Sukces, to zlepek małych jego części. Róbmy to codziennie, wypierajmy to co zdrowe lub po prostu to co mniej szkodzi:)

    Gratuluję Vitalissa!

    Tak trzymać, nie bójmy się zmian! Kto się nie zmienia ginie!!!

    Pozdrawiam serdecznie
    Pasjonat Rozwoju Osobistego

  22. ALEX Says:

    Nie kupujmy produktow zawierajacych chemie ! Zniszczmy ich, ich wlasna bronia ! Oni robia nam pranie z mózgu celowo zeby nas zniszczyc i wprowadzic swoje rzady. Teraz juz wiecie ze to co dzieje sie na swiecie to nie przypadek ! Maja prawie wszystko pod kontrola, oprocz nas jezeli tyko przejrzymy na oczy… Obejrzyjcie sobie na youtube „Zwalczaj NWO”
    Pozdrawiam !

    • kaja Says:

      Jeżeli to co opisujesz posiada rzeczywiste przesłanki o tzw” globalnym ujarzmieniu bydła” to, w odniesieniu do żywności jaką nam serwują , każdy produkt ma swój skład (również szkodliwe ingrandienty) umieszczony na opakowaniu. Pytanie brzmi dlaczego tego nie utajnią?

  23. Jeden z Braci Says:

    PRZEDE WSZYSTKIM proszę nie wierzyć mi na słowo a przeszukać internet, zaraz państwo znajdą potwierdzenia i dowody wymienionych pod spodem faktów którzy manipulatorzy zwą „teoriami”.
    Dla zainteresowanych doradzam poszperać o Aspartamie np. ostatnio spotkałem do w magnezie z apteki a to przepalacz neuronów, Fluorze…znajdującym się w pastach herbacie i WODZIE PITNEJ Z KRANU…używali go Hitlerowcy w obozach koncentracyjnych gdyż zwiększa uległość (proszę również sprawdzić w wikipedi FLUOROZĘ i jej skutki) i Chmetrails…dziwnych smugach wypuszczanych przez samoloty zmieniających się w chmury…zamaskowane jako niewinne smugi kondensacyjne (nie chcą państwo znać składu) …ORAZ STANOWCZO ZAKLINAM NIE SZCZEPCIE SWOICH DZIECI …poczytajcie co szczepionki powodują np. zwiększone statystyki dzieci z autyzmem z 1:5000 do 1:130 w ostatnich kilku latach mierzone w stanach, powodem najprawdopodobniej jest aluminium oraz Rtęć której celów egzystencji w tej szczepionce jak i innych trucizn w jedzeniu państwu nie podam (proszę samemu szukać prawdy =) ) niedługo nastąpi przymus szczepień dzieci pod groźbą kar (w części Niemiec już jest, w stanach oczywiście był od początku, tez nie będę pisał dlaczego bo to nie miejsce na to), obecnie wystosowano 25 szczepionek dla dzieci do lat 2 …proszę sobie sprawdzić jeśli nie wierzycie…i to w trakcie najintensywniejszego rozwoju dziecka 25 patogennych wirusów …brawo…o rtęci i innych badziewiach nie wspominając.

    Dla nadal ciekawych delikatnie wprowadzi ZEITGEIST
    po nim polecam dokumenty o NWO lub dla odważnych z otwartymi umysłami czującymi „w kościach” „nadchodzącą burzę” ten dokument (trochę stary ale na początek ok)

    http://www.dailymotion.pl/video/x8e4nq_prawda-o-wolnoyci-david-icke-part-1_lifestyle

    http://www.dailymotion.pl/video/x8c7y7_prawda-o-wolnoyci-david-icke-part-2_lifestyle

    http://www.dailymotion.pl/video/x8k4h6_prawda-o-wolnoyci-david-icke-part-3_lifestyle

    Książkę „Anastazja – Cedry Rosji”

    Proszę się obudzić dla przyszłych pokoleń, nikomu nie ufać poza własną intuicją, nie uciekać od problemów tylko je rozwiązywać i wszystko analizować samemu, szukać prawdy zawsze i na własną rękę, nigdy nie wątpić w swoje możliwości.
    Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie, DUŻO ZDROWIA Bracia i Siostry życzę z głębi serca :)

  24. Ann Says:

    Przeczytałam o tym świństwie i nie pojmuję kto i ile jeszcze czasu na to wszystko będzie pozwalał. Nie tylko na ten zabijająca nas trucizna i wiele innych trucizn, których dziś w każdym produkcie łatwo znaleźć. Choruję na raka bardzo poważnego po raz drugi się odnowił i załamanie bierze jak mam cokolwiek kupić w sklepie. Nie ma produktu bez jakiegokolwiek dodatku. A glutaminian czy aspartan jest wszechobecny. A najgorsze, że apteki i lekarze zalecają nam leki,w których jest to praktycznie jako główny „składnik”.

  25. Kolejna Zjadana Przez Nas Trucizna « Says:

    […] http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2010/04/23/glutaminian-sodu-e621-w-wiekszosci-produktow-bardzo-szko… – informacje zaczerpnięte częściowo z tego […]

  26. Damia Says:

    Od 15 lat mam problem z przełykiem którego objawem jest zaciskanie przełyku i nie mogę wtedy nic przełykać nawet ślin , w przełyku jakby piłeczka ping-ponga , tak parę razy na rok ucisk w gardle trwał od 10 min do kilkunastu godzin i paru pobytów w szpitalu . Ostatnie wizyty w Klinice chirurgi przewodu pokarmowego . Diagnoza lekarska to nerwica . A teraz nawiązując do artykułu . Od 2 lat zapisywałem każdy atak czyli co jadłem jak długo trzymało i co było powodem że puściło . Na podstawie obserwacji i przeanalizowaniu wszystkich zdarzeń doszliśmy z żoną do wniosku że to chemia w jedzeniu nie wiedząc dokładnie co . Czyli zrezygnowaliśmy z wszystkich zupek sosów i innych paczek proszkowych w szafie poza naturalnymi przyprawami , koniec keczupu musztardy coli , chleb zaczęliśmy sami piec zrezygnowałem z chipsów paluszków i innych podobnych nie byłem na żadnych gyrosach hamburgerach w przydrożnych barach . Kupujemy tylko surowe mięso i resztę robimy w domu kiełbasę wędzoną od znajomego z prywatnej wędzarni . Od 5 miesięcy żadnego ataku nie miałem i czuję się dobrze . Jestem już przekonany że to MSG było przyczyną a po takim artykule to już pewność .

    • Jacolo Says:

      To gratuluje że doszedłeś do tego samodzielnie, bo większość ludzi mimo że widzą dookoła większa zachorowalność np na raka nawet nie stara się zastanowić przez chwile czym może to być spowodowane. Proponuję jeszcze ograniczyć mięso bo tak naprawdę jest nam zbędne (potrzebujemy tylko tłuszczy) i wykluczyć nabiał. Proponuje wykłady tego pana – http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2011/02/14/prof-dr-walter-veith-mleko-czynnik-chorobotworczy/ i http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2011/02/15/dr-walter-veith-twoje-zdrowie-twoja-decyzja/

    • Opss Says:

      Panie przeca kechup, majonez i musztarda jest do zrobienia domowym sposobem i zadna filozofia jedynie czas i checi

  27. alexirin Says:

    Patrząc neurologicznie, glutaminian jest narkotykiem.więc
    ciekawe dlaczego nie jest zakazany jak marihuana Ibogaina ?
    natomiast jesli chodzi o chemtrails to opryski zawierają nie tylko różne substancje rakotwórcze co zostało udowodnione ale pozbawiają także ludzi pięknej słonecznej pogody co powinno być przestępstwem karanym pierdlem

  28. kajak Says:

    Witajcie!!! To prawda co mówi się o „dopalaczach” w puszkach, po które tak chętnie wszyscy sięgamy ze mną na czele. Dla mnie ta przyjemnośc się skończyła i bardzo dobrze. Mój organizm jest bardzo mocno nasączony tym świństwem, E-621(Glutaminian sodu). Zostałam poddana różnym badaniom łącznie z rezonansem magnetycznym, ponieważ zaczełam tracić ostrośc wzroku. Nie używam już Red buli i tym podobnych substancji od pół roku, nie biorę rzadnych leków, wzrok zaczyna się normować. Apeluję, nie pijcie tych świństw, chyba że Wam nie zależy na zdrowiu.

  29. Ur1el Says:

    Chinach i Japonii spożywany od wieków. Średnia wieku o wiele wyższa niż u nas. Ludzie nie dajcie się zwariować a pamiętajcie, że każde lekarstwo jest trucizną i na odwrót. Trzeba tylko znać umiar.
    Tak na marginesie, to przed sesją jadło się kanapki z masłem i vegetą (bo bieda była) a teraz jestem profesorem, więc chyba słabo zaburzoną miałem podatność na naukę.

    • Morphi Says:

      Masz stare dane. Tam już bardzo się walczy aby nie spożywać tego za dużo. Jako naturalny wzmacniacz używają soi. Ale też ostrożnie. Poza tym firmy które to stosują płacą innym firmom żeby nie było o tym za głośno …. Pozdrawiam

    • Ur1el Says:

      Drogi(a) Morphi. Płacą innym firmom, żeby było cicho? Tzn. komu? Prasie w Japonii, czy na całym świecie, lekarzom w Japonii, czy na całym świecie? Może naukowcom tylko też na całym świecie? Muszą mieć ogromne zyski, że ich stać na opłacanie wszystkich. Proszę Cię pomyśl trochę zanim coś napiszesz.

  30. marass ,.,Dystans,., Says:

    ,,ta..zabijają nas na raty,,tylko dlaczego nasz Premier oprócz dopalaczy nie weźmie sie za zakazem używania tego i innego świństwa?Już wam pisze…bo to są ogromne koncerny finansowe….każdy nawet Tusk boi się ich tknąć..pozostaje tylko nie jejść tych trucizn…nie szczepić dzieci bo tam jest wiecej rtęci niż można sobie to wyobrazić..nie pić soków z kartonów..itp.Chyba wyjade do jakiegoś buszu..tam jeszcze żywią sie..NATURALNIE!!!

    • robhau Says:

      W takim razie nie jedzmy niczego, bo polepszacze smaku są prawie w każdym produkcie spożywczym kupowanym w sklepach. Wypada umrzec z głodu.

    • Jacolo Says:

      No właśnie prawie w każdym, więc mamy jakiś wybór nie musimy głodować ani jeść byle czego.

  31. Vitalissa Says:

    Już od pół roku nie spożywam chemii w produktach, jem tylko prawdziwe masło, ser żółty prawdziwie ekologiczny, sama robię pieczeń rzymską, piekę schab lub karkówkę – ale to sporadycznie ponieważ mięso jem raz w tygodniu, używam naturalnych przypraw, również wegete bez glutaminianu, sól z kopalni nie oczyszczoną, pieczywo razowe, pełnoziarniste, owoce i warzywa które wcześniej obieram lub parzę, ryby bez wzmacniaczy smaku, olej lniany,nasiona, kiełki, grzyby m in shitake, orzechy włoskie laskowe i nerkowce, bakalie bez konserwantów, kasze jaglaną i gryczaną, ryż brązowy i makaron razowy, ocet winny, warzywa i owoce najczęściej w postaci surowej, wszystkie moje posiłki zawierają co najmniej 60% warzyw a owoce jem na 2 śniadanie i podwieczorek, przed 1 posiłkiem piję szklankę wody przefiltrowanej, do śniadania herbatę zieloną, w ciągu dnia zwykłą z dużą ilością cytryny, wieczorem oczyszczającą, zawsze do obiadu kakao, jajka na miękko- od wiejskich kur.
    Wyeliminowałam mleko- sporadycznie tylko kwaśne, cukier- nigdy nie używam, kawa- nigdy nie piję, wędlina- nigdy nie kupuję, ani innych przetworów mięsnych oraz produktów przeznaczonych na kanapki. I może nie łatwo w to uwierzyć ale codziennie jem inne danie, nie choruję ;-) miałam straszną alergię cały rok- już nie mam.

    • Agryppa Says:

      Przejebane życie, ale jakie zdrowe ;) Siusiasz szklankę przed czy po posiłku? ;) A wiesz że życie to choroba? I tak umrzesz :)

    • Jacolo Says:

      To również nie do końca zdrowo się odżywiasz, ser żółty najgorsze co może być z nabiału, nawet ekologiczny, herbata każda po za ziołowymi nie powinna być spożywana przez człowieka, większość owoców nie powinno się obierać a tym bardziej parzyć, chleb w obecnej postaci tez jest nie najlepszy i zbędny w jadłospisie. Mięso pominę obojętnie skąd jest…

  32. Łeba Says:

    Zwracajcie uwage takze na Aspartam. To nawet mocniejsza trucizna.

  33. Irbis Says:

    Bardzo na to uwazam, dlatego moje zdrowie w moimwieku (mam 63 lata) jest wlasciwie doskonałe. Nie faszeruje sie chemią i radzę wszystkim to samo z ktorymi sie spotykam …

    • zalb Says:

      Ciężka sprawa w dzisiejszych czasach:) Jakieś 90% produktów spożywczych chemię zawiera. Wszak nawet szynka z saletrą, czy wędzona to też już chemia.

  34. to ci szkodzi Says:

    […] Kwiecień 25, 2010 in żywność | Tags: glutaminian, żywność źródło: http://prawdaxlxpl.wordpress.com/2010/04/23/glutaminian-sodu-e621-w-wiekszosci-produktow-bardzo-szko… […]

  35. anon Says:

    Proponuję uważać na wszystko co podejrzanie dobrze smakuje. To czesto gutaminiany robią taka robotę, a ludzie się cieszą bo dobry smak, czyli smak chemii i trucizny… Zapamiętajmy sobie „glutaminian” i czytajmy skład produktów na opakowaniach. Ostatnio nawet sprawdziłem że paluszki o smaku , zdaje się, cebulowym, beskidzkie, są nafaszerowane glutaminianem. Nie truj sie!

  36. Maraniano Says:

    Tylko nie jest tu wytłumaczony skrót MSG. Prawdopodobnie to właśnie angielski skrót glutaminianu sodu (MonoSodium Glutamate).

    • Meg Says:

      Tak, to znaczy monosodium glutamate. Kazda restauracja w Stanach (i nie tylko) dodaje MSG to swoich dan. Mozna te trucizne kupic w sklepach jaka „przyprawe”. Popularna Vegeta zawiera niesamowite ilosci MSG. Kazde gotowe jedzenie na Zachodzie zwiera glutaminian sodu. Kiedys wyczytalam, ze MSG powoduje ALS, rzadko wystepujaca chorobe, ktorej zdiagnozowanie jest rownoznaczne z kara smierci. ALS (choroba Lou Gehrig) jest nieuleczalna choroba neurodegeneracyjna, gdzie w koncowym efekcie umiera sie przez uduszenie. Popularne kostki Knorr to nic innego jak MGS. Proponuje do zup i sosow dodac naturalne przyprawy. Lubczyk jest wspanialy!

      Pozdrawiam, Meg
      PS. Mam nadzieje, ze moja trzcionka…. ooops, czcionka :) nie utrudnia czytania.


Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

Obserwuj

Otrzymuj każdy nowy wpis na swoją skrzynkę e-mail.

Dołącz do 3 492 obserwujących.

%d bloggers like this: